Okupljanje postrojbi na Kapucinskom trgu Foto: Krešimir Đurić

VIDEO, FOTO: Polaganjem vijenaca te okupljanjem postrojbi obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina

V.V. | 21.9.2018. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Križa zahvalnosti kod crkve Svetog Nikole, započela je proslava Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i zamjenica Sandra Malenica, uz izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, generala Mladena Markača, izaslanika predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, izaslanika ministra obrane, generala Zdravka Jakopa, izaslanika ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Nevenka Benić, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, predsjednika Kriznog štaba Čedomila Cesareca, načelnika PU Varaždinske Predraga Benčića, predstavnike MUP-a i PU Varaždinske, članove brojnih udruga proisteklih iz domovinskog rata i uz velik broj branitelja s područja grada i županije.

Nakon polaganja vijenaca svečanost se nastavila na Kapucinskom trgu uz uvažene govornike, postrojavanjem postrojbi, taktičko-tehničkim zborom, upotpunjena melodijama Gradskog puhačkog orkestra Hrvatskih željeznica Varaždin te izložbom naoružanja Hrvatske vojske i policije.

- Varaždin i Varaždinska županija mogu se i moraju ponositi svojim braniteljima i isticati ih kao primjer domoljublja budućim generacaijama. Varaždin ima privilegiju isticati činjenicu kako su upravo Varaždinci, odnosno 7. gardijska brigada Puma, odigrali ključnu ulogu u oslobodilačkoj operaciji Oluja, oslobodivši kraljevski grad Knin - rekao je Željko Dvekar, brigadni general.

- Najbolji armijski obavještajni analitaičari, pažljivo su mjesecima analizirači i jednoglasno zaključili da se poraz JNA u Varaždinu dogodio zbog vješte igre koje smo vodili mi Hrvati. Varaždinski općinski krizni štab, u potpunosti je podcijenjen od strane vojne sigurnosti u Zagrebu, ali i u Beogradu - rekao je Cesarec.

- Pobjeda u Varaždinu je potpuno nemjerljiva s bilo čim u Domovinskom ratu u materijalnom smislu. U ovom gradu, mi i samo mi smo donijeli odluku na Kriznom štabu da napadnemo i osiguramo da se još tisuće žrtava u Domovinskom ratu ne dese i da omogućimo Oluju, koja se desila 1995. godine, jer da nije bilo ovih preko 160 tenkova i oklopljenih vozila, 42 teška topa, preko 200 manjih topova itd., sve to u Domovinskom ratu se ne bi desilo u tom vremenu i na taj način – rekao je Čačić.

- Varaždin, premda nije bio razaran, pridonio je pobjedi Republike Hrvatske. Kad govorimo o simboličnom dizanju hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, možemo reći da bi to teško bilo moguće bez onog što su što su Pume učinile - da se 21. rujna nisu ovdje vijorile hrvatske zastave. Upravo zato što smo to postigli, upravo zato što smo osvojili vojarne, otjerali neprijatelja, mogli smo 1995. podići hrvatsku zastavu u Kninu - rekao je Čehok.

Video sadržaj