VIDEO Flixbus sinoć nije imao pristup Autobusnom kolodvoru Varaždin - Ministarstvo šalje inspekciju!

VV | 7.4.2023. u 09:42h | Objavljeno u Aktualno

Flixbusov autobus međunarodne linije je sinoć u kasnim noćnim satima dočekan spuštenom rampom za perone Autobusnog kolodvora u Varaždinu te su putnici bili primorani čekati na stajalištu ispred kolodvora te s njega ulaziti u autobus.

FlixBusu je zabranjen ulazak na autobusni kolodvor Varaždin, unatoč tome što posjeduje sve valjane dozvole Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za obavljanje usluge prijevoza putnika, a time i sve dozvole pristajanja na autobusnim kolodvorima duž međunarodnih linija Osijek - Frankfurt i Vukovar - Dortmund koje obavlja u suradnji s drugim hrvatskim autobusnim prijevoznicima - Vincek iz Varaždina i Čazmatrans iz Bjelovara.

- Ususret blagdanima i najvećom potražnjom za autobusnim prijevozom, putnicima je tako za vrijeme
ovog jednog od najsvetijih blagdana kada se ponovno povezuju sa svojim obiteljima, izazvan novi
osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja u sustav u kojem žive, a hrvatski autobusni prijevoznici ponovno
su dovedeni u diskriminatorni položaj, vele u Flixbusu.

Na međunarodnoj autobusnoj liniji Osijek - Frankfurt, s polaskom iz Osijeka u 15:45 te
dolaskom u Varaždin u 20:50, FlixBusu sinoć nije bio dopušten ulazak autobusa s putnicima na
Autobusni kolodvor Varaždin, zbog, kako stoji u dopisu, navodnog manjka slobodnih kapaciteta na
kolodvoru te nepoštivanja članka 63., Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

- Takav problem nije zabilježen ni na jednom drugom autobusnom kolodvoru duž te iste linije te je
ukrcaj/iskrcaj putnika prošao bez ometanja sve do AK Varaždin, naglašavaju u FlixBusu.

Da FlixBus neće moći ući, Autobusni kolodovor Varaždin najavio je u dopisu.

- S obzirom da se niste očitovali na dopis od 4. travnja, a vezano za produženje dozvole i izmjenu voznog reda linije Osijek - Frankfurt za koji vam nismo dali suglasnost, obavještavamo vas da s danom 6. travnja 2023. godine nećete moći ući na AK Varaždin (niti u polasku niti dolasku) iz razloga popunjenosti kapaciteta u tom terminu i razloga navedenih prethodnim dopisima u tom predmetu. Što se tiče prometovanja linije Vukovar - Dortmund isto tako ističemo da nismo odobrili suglasnost za izmjenu voznog reda niti ste vi takav zahtjev uputili, a bili ste dužni jer se u konkretnom slučaju radi o višesatnom pomaku vremena polaska i dolaska tj. većoj izmjeni uvjeta prijevoza (ne radi se o bliskim terminima izmjene) pa se na navedenu izmjenu voznog reda primjenjuje odredba čl. 63.st.4. ZPCP-a. S obzirom na navedeno ovim putem Vas obavještavamo da od dana 6. travnja 2023. godine autobus koji prometuje na navedenoj liniji neće moći ući na AK Varaždin jer, uz naprijed navedeno, nema mogućnosti prihvata u tom terminu. Kako bi se izbjeglo potencijalno ugrožavanje sigurnog i neometanog prihvata autobusa na autobusnom kolodvoru, kao i sigurnosti putnika i drugih osoba koje koriste kolodvorske usluge, molimo Vas da o istome pravovremeno informirate vozno osoblje koje će obnašati liniju - stoji u dopisu kojeg je AK Varaždin poslao Flixbus grupaciji.

U FlixBusu, međutim, ukazuju da je AK Varaždin u trenutku dolaska njihovog autobusa bio prazan.

-Članak na koji se pozivaju unutar dopisa propisuje obvezu suglasnosti kolodvora isključivo za nove
međunarodne linije (tzv. Linije Zajednice), dok EU uredba 1073/2009 članak 9, propisuje samo
informiranje ukoliko se mijenjaju vremena polaska te ne propisuje nikakve suglasnosti. MMPI u
cijelosti poštuje ova postupak i izdaje dozvole s time u skladu. Ova međunarodna linija prometuje
gotovo 7 godina na istoj relaciji sa svim pripadajućim dozvolama izdanih od MMPI. Ovim potezom, upravitelj Autobusnog kolodvora Varaždin, koji je ujedno i privatni autobusni prijevoznik, koristi svoju upravljačku poziciju te svojim postupkom tako diskriminira ostale hrvatske autobusne prijevoznike - u ovom slučaju FlixBus, Vincek i Čazmatrans, krši hrvatske i europske zakone koji se odnose na javno linijski prijevoz na međunarodnim linijama (tzv. Linijama Zajednice) te u konačnici putnike dovodi u neugodan položaj, osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja prema javno linijskom autobusnom prijevozu i sustavu u kojem žive, naglašavaju u FlixBusu.

FlixBus je u hitno uputio dopis prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kako bi reagirali na ovakvo zlonamjerno korištenje i zlouporabu monopolskog položaja privatnog upravitelja Autobusnog kolodvora Varaždin, te obavili inspekcijski nadzor u cilju zaštite hrvatskih prijevoznika sa izdanim dozvolama i svim pripadajućim suglasnostima koje odobrava Ministarstvo te u cilju zaštite od diskriminacije bilo domaćih ili inozemnih putnika na ovim linijama.

Od strane MMPI jutros je potvrđen izlazak na teren i inspekciju.

- Autobusni kolodvori jedan su od apsurda postojećeg ZPCP-a. Dok je za otvaranje bilo koje autobusne linije diljem otvorenih, liberaliziranih tržišta, dovoljno osigurati registrirano i sigurno stajalište za ukrcaj i iskrcaj putnika, u Hrvatskoj je za obavljanje usluge prijevoza na početnoj i krajnjoj destinaciji nužno imati dozvolu autobusnog kolodvora (licenciranog objekta), a koji su u RH većinom u vlasništvu privatnih autobusnih prijevoznika/konkurencije koja vrlo često koristi svoju poziciju te unatoč dozvolama prometovanja MMPI-a, dovode druge prijevoznike, a samim time i putnike koji su izabrali konkurencijskog prijevoznika u diskriminirajući položaj, navode u FlixBusu, napominjući da se zabrana dogodila u jeku trenutno aktualnu javnu temu o predstojećim izmjenama unutar Zakona o prijevozu putnika u smjeru liberalizacije tržišta.

Video sadržaj