VIDEO Damir Habijan ministar?: Izabran sam u 3. izbornoj jedinici i radim posao najbolje što mogu Foto: HRT

VIDEO Damir Habijan ministar?: Izabran sam u 3. izbornoj jedinici i radim posao najbolje što mogu

VV/HRT | 22.2.2022. u 10:09h | Objavljeno u Aktualno

U jučerašnjoj emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Damira Smrtića, o tome kako razriješiti novonastalu političku situaciju, govorili su Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, Domagoj Hajduković, saborski zastupnik iz Kluba Socijaldemokrati, Hrvoje Zekanović, nezavisni saborski zastupnik, Stjepo Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, Krešimir Macan, politički analitičar, Marija Selak-Raspudić, saborska zastupnica MOST-a i doc. dr. sc. Mato Palić s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku, stoji u objavi na HRT-u.

Habijan je rekao kako je očekivano da oporba zaziva ostavku ministra, a što se tiče curenja informacija iz DORH-a to je postala praksa i kako kaže - nije prvi put.

- Od subote kada je objavljeno da je Darko Horvat uhićen, tamo su bile kamere i od subote na nedjelju smo imali gotovo prijenos izjava, sms poruka, dokaznog materijala, kazao je i dodao da je to zabrinjavajuće.

Naglasio je kako HDZ podupire neovisnost DORH-a, no treba se odgovoriti na pitanja što se tiče curenja informacija.

Habijan je upitao Selak-Raspudić, kakva to ona ima saznanja. Da jedino što je poznato je to da je uhićen ministar Horvat te da je opasno to što ona govori o osobama koje nigdje nisu okarakterizirane te se upravo ovdje vidi njen aktivistički pristup.

Habijan je rekao kako može shvatiti frustraciju oporbe zbog uspjeha ove Vlade, ali ne može shvatiti obrat oporbe koja je govorila da postoji pritisak HDZ-a na pravosuđe, a sada ti isti govore da treba štititi institucije, a zaboravljaju primjer predsjednika Milanovića koji je jasno rekao da je on kao premijer znao za tajne izvide, što je protivno zakonu.

Bartulica je rekao kako nije frustriran, nego više zabrinut zbog stanja. Naglasio je kako se ovom zemljom ne upravlja dobro godinama, te je rekao kako ne likuje, ali mu je teško govoriti o stanju u Hrvatskoj.

Habijan mu je replicirao kako upravo ova Vlada pokazuje da poštuje samostalnost i neovisnost pravosuđa te da je borba protiv korupcije stvarna i da nema nedodirljivih. Kako kaže, korupcija nema stranački predznak, već ima jasno ime i prezime. Nema nedodirljivih, rekao je.

Selak-Raspudić je istaknula kako korupcija ima stranački predznak te je uputila pitanje Habijanu da uputi javnost kakvu je presudu dobio HDZ.

Habijan je odgovorio kako je hrabro što Selak-Raspudić članice i članove HDZ-a karakterizira kao korumpirane ljude.

Selak-Raspudić je replicirala kako Habijan dobro zna kakvu presudu je sud donio o djelovanju HDZ-a.

Hajduković je rekao da dok vladajući imaju 76 ili 77 „ruku”, sve su odluke na njima. Govori kako se oporba treba ujediniti, te kako su oni apsolutno za izbore.

Zekanović govori da će inicijativa MOST-a propasti kao i sve do sada. Kako kaže, njima je samo intencija popularizacija.

Palić se osvrnuo na to da kada izađu podaci iz istrage nisu javne to nije kazneno djelo, ali ako iscuri podatak iz izvida koji jesu tajni to je kazneno djelo. Na pitanje je li predsjednik Vlade trebao znati da se protiv ministra poduzimaju radnje, Palić odgovara kako premijer to nije trebao znati.

Na pitanje Habijanu je li on novi ministar, on je odgovorio kako je izabran u Sabor iz 3. izborne jedinice i trudi se da svoj posao obavlja najbolje što može.

Označeno u