VIDEO Čehok: U prvih šest mjeseci idu s drastičnim povećanjem onih cijena za koje su tvrdili da je pljačka

| 14.1.2022. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

- Ova povećanja će biti drastična. Lažima se daleko dogura, ali poslije nema više povratka. Malo koja vlast uopće u Hrvatskoj ikada je na ovako bezobrazan način prevarila birače i građane kao što je to učinio Bosilj - rekao je na početku novinarske konferencije Ivan Čehok o najavljenim povećanjima cijena minimalne usluge Čistoće uz Zlatana Avara i Marije Lešine.

- Tri godine su uvjeravali građane kako mi pljačkamo, kako mi otimamo, kako mi gulimo, kako su naše cijene previsoke, kako mi iz tih cijena plaćamo previsoke troškove administracije, jednom rječju kako Čistoća pljačka.  Došli su na vlast i u prvih šest mjeseci idu s drastičnim povećanjem onih cijena za koje su tvrdili da je pljačka - istaknuo je Čehok i najavio da će povećanja cijena biti do kraja godine još i veća zbog povećanja cijena struje i plina.

Također se aktualnom gradonačelniku Nevenu Bosilju ističe tvrdnja da je Čehok za vrijeme svoje vladavine mogao sniziti cijene odvoza smeća, ukoliko se proda papir i plastika, a ističe da sada tvrde da su cijene papira i plasitke visoke.

- Ako ste tvrdili tri godine da je moguće prodati papir i plasitku, zašto sada povećavati cijenu. Tko će objasniti zašto ih se tri godine onda vuklo za nos. Tri godine su govorili da Čistoća ima nerealne troškove, a zaposlili su zamjenika direktora koji će minimalno imati bruto 200 ili 250 tisuća godišnje, a da uopće nitko ne zna zašto je taj čovjek zaposlen - rekao je Čehok.

Također je istaknuo da nije do danas dobio odgovor na pitanje zašto građani Varaždina plaćaju ekološku naknadu koja je puno veća od ostatka Hrvatske za što smatra da je nelegalno.

- Po zakonu, eko renta može najviše biti 20 posto od cijene odvoza. Građani Varaždina bi trebali plaćati 80 kuna, a mi plaćamo 200 kuna. To je velika sumnja u kriminal i utaju poreza jer se na eko rentu ne plaća PDV. Kada povećavate eko rentu ne plaćate PDV i time oštećujete državu. Sedam mjeseci čekam da mi Bosilj to odgovori - objasnio je Čehok.

Zlatan Avar se nakon toga osvrnuo na izvještaj Čistoće o njenom radu u razdoblju prije dolaska na vlast Nevena Bosilja te koalicije SDP-a, NS Reformista te Budimo grada.

- Ono što cijelo vrijeme govorim je da smo mi došli i postigli ciljeve koje je zakon nametnuo i došli smo do stope odvajanja od 42 posto. Grad Varaždin je 2019. i 2020. godine imao najveću stopu odvojeno prikupljenog otpada, ali SDP to nije briga. Oni su uvijek bili protiv toga i više su bili za nezakonite radnje i optuživanje drugih za kriminal nego za određene ciljeve, a njihova agenda je navodno bila zeleno - istaknuo je Avar dodavši da se već sada napravila šteta i smanjili prihodi za 1,2 milijuna kuna godišnje s obzirom da korisnici Čistoće više neće biti općine Jalžabet i Veliki Bukovec te Mali Bukovec.

Također je istaknuo da je stopa prikupljanja odvojenog otpada porasla s 10 na 40 posto što smatra da nitko ne spominje, dok je ukupni prihod Čistoće u tom su periodu porasao s 23 na 36,8 milijuna kuna, a broj zaposlenih povećan je sa 74 na 119 na terenu.

Mario Lešina je nakon toga spomenuo da je sve to rezultat nekompetencija ljudi u novoj administraciji Grada Varaždina, istaknuvši primjer novog direktora Čistoće Zorana Sveteca.

- Mi smo već višekratno upozoravali na taj nedostatak upravljačkih kompetencija. To se pretočilo u povećanje cijena. Oni misle razionalizirati troškove na način povećanja broja odvoza, a trošak je najveća stavka u cijeni zbrinjavanja odvoza i povećanjem administrativnog osoblja. Gospodin Svetec je bio dobar direktor JUGS-a, ali nije kompetentan za zbrinjavanje otpada. Zato su uzeli Avirovića koji ima komptencije i iskustva iz Čakoma. To je racionalizacija? To je dizanje troškova - zaključio je Lešina.