VIDEO Čehok: Tražimo ostavku Brune Istera i raspuštanje Nadzornog odbora Varkoma

| 19.1.2022. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

- Ako se dokaže da je Bruno Ister nezakonito postavljen, a nezakonito je postavljen, svi njegovi potpisi su bit će nevažeći i nezakoniti i bit ćemo penalizirani. Tražimo odmah da Ister, iste sekunde, podnese ostavku i tražimo da se kompletan Nadzorni odbor (Varkoma) razriješi da se pod hitno sazove skupština, promijeni statut i da se raspiše natječaj te da se direktor postavi prema natječaju - rekao je Ivan Čehok na današnjoj novinarskoj konferenciji oko Varkoma, direktora Varkoma i kako je došlo do postavljanje Brune Istera na poziciji direktora Varkoma gdje smatra spornim postavljanje putem Nadzornog odbora, a ne glasanjem na Skupštini.

- To je ovlast Skupštine Varkoma, a ne Nadzornog odbora i to skupštine s dvostrukim pravom glasa jer svi oni koji su članovi Skupštine imaju pravo dva glasa s obzirom na udio vlasništva i kao članovi skupštine što znači da za izbor direktora Varkoma treba većina svih članova Skupštine. Ako imate 27 suvlasnika, onda 14 njih mora glasati za jednog kandidata. Znajući da to nikada neće uspjeti postići (Neven Bosilj), uskratio je pravo svih članova Skupštine - objasnio je Čehok nakon čega je objasnio da Varkom kao gradska tvrtka spada pod zakon o vodnim uslugama i prema zakonu iz 2019. godine sva zapošljavanja u tvrtci moraju ići putem javnog natječaja.

- Pozivanje na statut Varkoma ne znači ništa jer je zakon iznad statuta. Zakon je donesen 2019. godine i na žalost, kada su smijenili (Željka) Bunića, umjesto da usklade statut i pokore se zakonskim odredbama oni su jednostavno preko noći na brzinu sazvanoj sjednici postavili Istera. To nije pogubno samo radi klijentelizma, nego zato jer Varkom kao tvrtka ima najviše EU projekata u Hrvatskoj i oni su u opasnosti na što su upozorili načelnici općina - objasnio je Čehok.

Također smatra da je Robert Vugrin na Nadzornom odboru obmanuo članove da Bruno Ister ima potporu većine u Skupštini Varkoma, a da tako nešto nije bilo istinito.