VIDEO Budimo grad o Varkomu, Čistoći, "trbuhozborcu" Ivanu Čehoku i novoj intendantici HNK Varaždina Foto: Hrvoje Petrić, Ivan Obadić i Dražen Čelar

VIDEO Budimo grad o Varkomu, Čistoći, "trbuhozborcu" Ivanu Čehoku i novoj intendantici HNK Varaždina

| 19.1.2022. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

Platforma Budimo grad je održala novinarsku konferenciju oko aktualnih tema u politici u Varaždinu, kao i prozivanja Ivana Čehoka da su šutjeli oko cijena u Čistoći te imenovanja direktora Varkoma.

- Podzravljamo svaku inicijativu da se istraže nezakonitosti i od njega (Ivana Čehoka) bi očekivao, s obzirom da je na saborskoj mirovini s puno vremena i malo obaveza da za sve što je utvrdio i našao poduzme daljnje korake i da pokrene te postupke za koje smatra da bi ih trebalo pokrenuti - rekao je Hrvoje Petrić, a također je komentirao i izjave predsjednika MO Poljana Biškupečka, Franja Puškadije oko situacije kod pretovarne stanice i ponovnog rasta veće količine gomilanog miješanog komunalnog otpada te najave da će pokrenuti prosvjede zbog nastale situacije.

- Kao netko tko prati njegov lik, rad i djelo (Franjo Puškadija), vrlo je jasno da on ne bi možda ni znao pročitati to priopćenje, a kamoli ga napisati, ali u ime "trbuhozborca" Ivana Čehoka radi svoju nezahvalnu ulogu - rekao je Petrić.

Također su se osvrnuli na situaciju vezano uz povećanje cijena usluga Čistoće.

- Platforma Budimo grad nema nikakvog utjecaja na poslove koji se rade u Čistoći. Mi nismo nikakva paralelna struja i ne utječemo na rad uprave niti na rad direktora ili zamjenika direktora. Očekujemo da rade kvalitetno, zakonito i da poduzmu da se otklone sve nezakonitosti koje utvrde, a koje su posljedice rada bivšeg direktora - rekao je Petrić.

Dražen Čelar je naglasio da se u Budimo gradu ne slažu s odlukom direktora Čistoće, Zorana Sveteca, da se krene u poskupljenje usluga prikupljanja otpada te najavio sljedeću sjednicu Gradskog vijeća koja bi se trebala održati 31. siječnja.

- Jedna od točaka koje očekujemo bit će o pružanju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Imamo zamjerke oko toga, prije svega da odluka treba biti donijeta zadnji dan, točno šest mjeseci od izglasavanja zakona, što nije u redu da vijećnike dovodi u situaciju da ne mogu raspravljati o tome, odnosno da taj dan moraju donijeti odluku. Druga bitna zamjerka je na model koji se pruža, on je u principu nastavak prošlog modela s povećanjem cijena. Mi smatramo da to nije u skladu s načelima zaštite okoliša, s obzirom na ono što piše u zakonu. Pokušat ćemo ponuditi jedan drugačiji model, onaj koji nagrađuje one koji više odvajaju i u kojem će biti veća razlika između osnovne minimalne javne usluge i cijene po skupljenom kilogramu MKO-a - objasnio je Čelar.

Jedna od tema je bila i situacija u HNK Varaždinu gdje se prema svemu sudeći odabrala nova intendantica koju sada još samo mora potvrditi Gradsko vijeće na sljedećoj sjednici. Prokomentirali su i prozivanje Radimira Čačića koji je ustvrdio da je platforma Budimo grad izlobirala i utjecala na odluku o novoj intendantici HNK-a Varaždina koja će prema svemu sudeći biti Senka Bulić.

- Odbacujemo optužbu Čačić koji je sugerirao da je kod odabira kandidata za intendanticu bilo nekakvog utjecaja s naše strane. Nama je u interesu da se konačno dovede u red u kazalište i da to kazalište počne raditi na svom ugledu i na dobrobit građana ovog grada. Da se konačno počne pokrivati od svojih ulaznica i prodanih karata s više od 5 posto - objasnio je Petrić. 

- Posljednjih par mjeseci je bilo izuzetno burno u kazalištu. Izuzetno smo sretni i zadovoljni što se situacija smiruje i što je novo Kazališno vijeće u jednom kratkom roku provelo transparentni postupak javnog natječaja i što su uspjeli predložiti jednu uglednu kazališnu djelatnicu, Senku Bulić. Vjerujemo da će taj prijedlog biti potvrđen na Gradskom vijeću - objasnio je Ivan Obadić i dodao da se nada da će sada kazalište racionalno trošiti novac koji dobiva iz proračuna Grada Varaždina jer HNK za kulturu u Varaždinu dobiva najveća financijska sredstva iz proračuna.

- Vjerujemo da će nova intendantica prije svega uspostaviti upravljačku strukturu u skladu Zakonu o kazalištima i da će se poštovati svi zakonski i ostali pravni propisi te da će se osigurati racionalno i namjensko trošenje novaca u cilju što boljeg programa i repertoara na zadovoljstvo svih građana - istaknuo je Obadić.