KOALICIJA ILI IZBORI Nema gradskog proračuna bez SDP-a i partnera, ali i (dijela) HDZ-a

MGA | 21.11.2022. u 17:06h | Objavljeno u Aktualno

Želi li varaždinska gradska uprava na čelu sa SDP-ovim Nevenom Bosiljom za tjedan dana izglasati proračun za sljedeću godinu, ključni će mu biti glasovi HDZ-a. Ili barem jednog dijela. Za prijedlog proračuna, koji uključuje i kreditno zaduženje za riješavanje bala u Brezju, potrebna je podrška 11 od ukupno 21 gradskog vijećnika. Bosiljev prijedlog proračuna podržat će pet vijećnika SDP-a, vjerojatno dva iz Budimo grad i dva bliska Reformistima, ali treba 11 ruku pa ga ne spašava ni nezavisni Davor Patafta. 

Ova računica, naravno, vrijedi ukoliko će svih šest vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka biti protiv prijedloga proračuna, što ne bi trebalo biti upitno, sudeći prema njihovim najavama o padu proračuna i prijevremenim izborima. To bi se prvi puta dogodilo u Varaždinu, ako se izuzmu prijevremeni izbori nakon što je Čehok 2011. godine završio u Remetincu i dao ostavku, odnosno privremenog financiranja nakon neizglasavanja proračuna posljednje godine mandata HNS-ova gradonačelnika Gorana Habuša 2016. godine.

Sudeći također po javnim istupima, protiv prijedloga proračuna bit će Ana i Hrvoje Petrić, donedavni članovi platforme Budimo grad, koji bi se time našli na istoj strani sa Čehokom! Dakle, čini se da nema načina osigurati 11 ruku bez HDZ-a, koji ima tri vijećnika. No, dovoljan će biti samo jedna ruka iz HDZ-a, digne li Patafta ruku. A hoće li? Na naš upit o stavu prema proračunu odgovorio nam je da će ga imati nakon “analize proračuna te rasprave na odborima Gradskog vijeća, kada dobije sve odgovore”.

- Drago mi je da se pokreće riješavanje problema baliranog otpada ali me žalosti to što rješenje košta puno više nego poznata rješenja koja smo imali do sada, a koja su bila iracionalno sabotirana - kaže Patafta. A kako diše HDZ? Klub vijećnika HDZ-a na čelu s Damirom Habijanom dosad nije dao naslutiti da neće podržati proračun, ali ni da hoće, no ukazuju na to da nije njihov zadatak osigurati većinu.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.