Velik interes građana za sudjelovanje u izradi prijedloga varaždinskog gradskog proračuna Foto: VV arhiva / ilustracija

Velik interes građana za sudjelovanje u izradi prijedloga varaždinskog gradskog proračuna

Varaždinske vijesti | 5.11.2021. u 17:15h | Objavljeno u Aktualno

Građani Varaždina u velikom su se broju odazvali na poziv da sudjeluju u izradi prijedloga gradskog proračuna za slijedeću godinu.

Ukupno 114 prijedloga građani su dostavili gradskoj upravi nakon što je sredinom listopada gradonačelnik Neven Bosilj javno pozvao građane da svojim idejama i prijedlozima o komunalnim projektima sudjeluju u pripremi proračuna. Kako kažu iz Grada, prvi put u novijoj povijesti Varaždina tako je omogućeno svim građanima da putem ispunjavanja obrazaca ili elektroničkim putem dostave svoje prijedloge o malim komunalnim projektima.

- Zahvaljujem građanima koji su se odazvali pozivu i dostavili svoje prijedloge. Po prvi puta uvodimo participativni proračun i omogućujemo građanima sudjelovanje u raspodjeli proračunskog novca. Uspjeli smo izazvati interes građana jer smo pokazali razumijevanje za njihove potrebe i spremnost raditi ono što građani očekuju od nas. I dalje ćemo nastojati raznim metodama uključivati građane u donošenje odluka, pogotovo kada je riječ o komunalnom uređenju grada – komentirao je gradonačelnik Neven Bosilj velik interes građana.

- U skladu s obećanjem da će rad gradske uprave biti u potpunosti transparentan, Grad Varaždin objavljuje sve upućene prijedloge na službenim mrežnim stranicama. Također, uz tablicu u kojoj su sistematizirani svi prijedlozi, objavljuje se i tablica prijedloga koje su izradila vijeća varaždinskih mjesnih odbora još u kolovozu ove godine - priopćili su iz Grada.

Nakon objave svih prijedloga, uslijedit će postupak određivanja prioriteta kako bi se u proračunu predvidjela sredstva za realizaciju onih projekata koje su predložili građani, a koje je moguće realno ostvariti. Prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2022. godinu bit će također stavljen po zakonu na javno savjetovanje, što će također biti nova prilika građanima izraziti mišljenje o tome kako se planira potrošiti gradski novac.

Tablice s prijedlozima građana i vijeća mjesnih odbora mogu se vidjeti na: https://varazdin.hr/participativni-proracun-prijedlozi-gradana-i-vijeca-mjesnih-odbora/