Veće plaće državnim i javnim službenicima: "Ovo je najveće povećanje plaća ikad" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Veće plaće državnim i javnim službenicima: "Ovo je najveće povećanje plaća ikad"

VV | 22.2.2024. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak, objavio je N1.

Premijer Andrej Plenković naglasio je važnost ove reforme kojoj je osnovni cilj da zaposleni u tim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad neovisno o tome u kojem resoru ili službi je netko zaposlen. Prema pisanju tog portala, reformom je obuhvaćeno 244.000 zaposlenih kojima će radna mjesta sada biti kategorizirana na jednostavniji način, a koeficijenti im se znatno povećavaju, odnosno povećavaju se plaće.

- Logika je bila da oni koji imaju manje plaće imaju veći rast, ali plaće rastu svima - naglasio je premijer.

Prema računici premijera, u državnoj službi zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom prosječna će plaća za ožujak ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, narasti za 47 posto, odnosno s tadašnji 791 euro na 1.161 neto, a najmanja sa 553 na 795 eura neto. Kod više stručne spreme rast prosječne plaće je od 48 posto, a kod visoke stručne spreme rast iznosi 28 posto.

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13,5 posto te će primjerice, za učitelje ona biti za 490 eura bruto viša, učitelju mentoru povećanje će biti 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

Označeno u