Vatrogasci pozivaju na oprez u novogodišnjoj noći Foto: VV arhiva / ilustracija

Vatrogasci pozivaju na oprez u novogodišnjoj noći

Varaždinske vijesti | 31.12.2022. u 18:20h | Objavljeno u Aktualno

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice građane su pozvali na oprez u novogodišnjoj noći.

- Pred nama je doček Nove godine koji se nerijetko slavi vatrometom, ali i ostalim pirotehničkim sredstvima koji su čest uzrok požara. Nažalost, takvo ponašanje ima za posljedicu brojne vatrogasne intervencije u novogodišnjoj noći - upozorili su.

Vatrogasci podsjećaju da ne ostavljate dekoracije bez nadzora te da ne koristite prskalice u blizini lakozapaljivih materijala kao što su zavjese i ostali namještaj.

- Isto tako, važno je napomenuti da korištenje petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, uz mogućnost izazivanja požara, može izazvati teže tjelesne ozljede dok glasne detonacije mogu imati posljedice na djeci, starijim osobama i životinjama - napomenuli su iz HVZ.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je čestitku građanima te podsjetio što je obilježilo godinu koju ispraćamo.

- Teške i zahtjevne vatrogasne intervencije, od poplava do spašavanja unesrećenih iz prevrnutog vlaka i autobusa, bile su pravi izazov za vatrogasce. Ovu je godinu obilježila požarna sezona koja je, uslijed dugotrajne suše i visokih temperatura, rezultirala svakodnevnim požarima na priobalju, ali i na kontinentu. Vatrogasci su i ove godine uložili nadljudske napore u spašavanje i sigurnost građana te mnogobrojnih turista - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik te uputio molbu građanima da se i u novogodišnjoj noći pridržavaju savjeta o odgovornom ponašanju kako bi vatrogasci i ostali pripadnici žurnih službi imali što mirniji ulazak u 2023. godinu.