U Varteksu broj zaposlenih pao skoro za petinu

| 5.11.2022. u 08:30h | Objavljeno u Aktualno

Gubitak tromjesečja je nešto manji od 13 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju ostvarena dobit od skoro šest milijuna kuna

Iako je Varteks u trećem kvartalu proizvodio i prodavao više nego lani, izostanak prodaje nekretnina itekako se osjetio.  Prihod u trećem tromjesečju pao je za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pad prihoda tijekom devet mjeseci 17 posto. Osim toga, smanjen je i broj zaposlenih, kojih je sada 767, dok ih je u isto vrijeme lani bilo skoro tisuću, točnije 941.

U trećem tromjesečju varaždinska tekstilna kompanija ostvarila je ukupan prihod od skoro 30 milijuna kuna, koliki su poslovni prihodi, dok je u istom razdoblju prošle godine prihodovala gotovo 50 milijuna kuna, koliki su i tada bili poslovni prihodi. Gubitak tromjesečja je nešto manji od 13 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju ostvarena dobit od skoro šest milijuna kuna, pri čemu su tromjesečni rashodi ove i prošle godine iznosili oko 43 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci Varteks je ostvario 80 milijuna kuna prihoda i 116 milijuna kuna rashoda, tako da je gubitak skoro 36 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani imao gubitak od 20 milijuna kuna jer su prihodi iznosili 96 uz skoro iste rashode.  

U prvih devet mjeseci prihodi od prodaje veći za pet milijuna kuna ili sedam posto, odnosno s lanjskih 72,5 došli na 77,5 milijuna kuna, pri čemu se prihodi od maloprodaje iznosili 55 milijuna kuna, što je osam milijuna ili 18 posto više nego lani, dok je od proizvodnje za druge (Hugo Boss, Lindenberg i dr) prihodovano 18 milijuna kuna,  što je 27 posto više nego lani.  Jedino je u segmentu specijalne odjeće ostvaren pad prihoda, i to za 9,3 milijuna kuna ili 63 posto, ali do kraja godine tu se očekuju bolji rezultati.

Ako su prihodi od poslovanja uglavnom rasli, otkuda veći gubitak? Veći gubitak posljedica je toga što su ostali poslovni prihodi izvan grupe iznosili tek oko milijun kuna, a lani 21 milijuna.   Dakle, nekretnine su nisu prodavale.

Varteks, čija se dugotrajna imovine procjenjuje na 209 milijuna, a kratkotrajna na 72 milijuna, ima dugoročne obveze od 105 milijuna kuna te kratkoročne od 146 milijuna kuna, od čega 60 za zajmove i depozite, 30  milijuna prema bankama i drugim financijskim institucijama, 28 milijuna prema dobavljačima, devet milijuna za poreze i doprinose, šest milijuna obveza prema zaposlenicima…

A kako u Varteksu gledaju na sve to?

-Nelikvidnost kratkoročno predstavlja najveći utjecaj na poslovanje Društva i Grupe. Dodatan utjecaj imao je i nastavak inflatornih pritisaka, prvenstveno radi snažnog dizanja cijena energenata na svjetskom tržištu, što je rezultiralo i povećanje opće razine cijena, prije svega sirovina repromaterijala, navodi poslovodstvo u izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Kako se posebno ukazuje, nastavljeno je s restrukturiranjem poslovanja i daljnjim pregovorima o prodaji neaktivne dugotrajne imovine.

- U tijeku je i proces izrade nove organizacijske strukture, kao i prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta što će omogućiti transparentniji obračun plaća i uvođenje bonus sistema, a sve u cilju povećanja efikasnosti poslovanja i povećanog zadovoljstva zaposlenika, naglašava poslovodstvo te ukazuje da je u trećem kvartalu ugovoren je nastavak suradnje s izvoznim kupcima Hugo Boss i Lindeberg uz znatno povećanje opsega posla i povoljnijih komercijalnih uvjeta (povećanje lohn cijene za 25%), a dogovorena je i suradnja s novim izvoznim kupcem Lubiam (ltalija).