Varteksu omogućeno obročno podmirenje postojećih obveza u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna

| 20.10.2021. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Na trećoj točci dnevnog reda bila je odluka o podmirenju duga kojeg tvrtka Varteks ima prema gradskim komunalnim tvrtkama kao i ostala dugovanja putem obročnih otplata.

- Ono što mene zabrinjava s obzirom na visinu duga, likvidnost i potencijal razvoja u kojem Varteks ide da su sredstva osiguranja koje se daju, sedam bjanko zadužnica, za dug koji je prikladno, ali smatram da je osiguranje preslabo za Grad Varaždin jer postoji određena mogućnost da se taj dug zatvori uzimanjem nekretnina, ali u slučaju ako Varteks zapadne u nekakvu situaciju gdje su ispunjeni stečajni uvjeti takva naplata je u opasnosti da se smatra ništetnom i na kraju će Grad izvisiti - objasnio je Hrvoje Petrić, član platforme Budimo grad te smatra da bi se od Varteksa trebalo zatražiti materijalno osiguranje u vidu hipoteke.

- Ovdje se radi o vrlo kratkom roku od 24 mjeseca. Mislim da trebamo vjerovati da Varteks neće propasti u tom periodu. Mi smo svjedoci da je dio zemljišta kojeg je Vlada proglasila strateškim projektom prodan krovnoj tvrtki Intespara. Varteks je dobio određeni novac, ali sva imovina koja se nalazi u krugu Varteksa je pod hipotekom pa sve to mora biti dogovor banaka. Vjerujem da je ovo dostatno osiguranje s obzirom da je rok 24 mjeseci - objasnio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

- U ovom izračunu ima sredstava koja nisu naša. Sredstva za slivne vode ne pripadaju Gradu Varaždinu. Ovdje nigdje ne stoji je li usuglašeno s Hrvatskim vodama i na koji način. Jer Hrvatske vode traže zatezne kamate i to je bio kamen spoticanja u svim pregovorima koje smo još mi vodili s Varteksom i zato smo išli na zauzimanje nekretnine jer u tom slučaju bi mi morali nadoknaditi onaj ostatak koji pripada zapravo njima. To je na nešto što mi moramo misliti jer Hrvatske vode mogu zatražiti sve natrag od jednom. Komunalna naknada je prihod odnosno naknada koja ide po općem poreznom zakonodavstvu što znači da se treba obračunati i kamata. Onog trenutka kada protežete komunalnu naknadu vi zapravo time preinačujete određene oblike općeg poreznog zakonodavstva na vaše potraživanje - rekao je vijećnik Ivan Čehok i zapitao se zašto se zakup nekretnina nije napravio za vrijeme njegovog mandata s obzirom na veliku vrijednost koju bi s time dobili.

- Ako se Varteks tome protivi, a tome su se protivili i onda kada je na zadnjoj sjednici prošlog saziva vijeća donešena odluka kada su nam trebali dati onu ciglastu zgradu za kompenzaciju, ali mi se ne moramo osvrtati tom protivljenju. Prema meni dostupnim informacijama je riječ o 170 eura po kvadratu, 50 tisuća kvadrata zemljište. To su ogromna sredstva pri čemu morate imati na umu da je Spar dužan ukloniti objekte zgrade što prema nekim procjenama stručnjaka je još nekakvih 50 eura po kvadratu. Dakle ukupno će Varteks po kvadratu dobiti preko 200 eura po kvadrata. Ako takva tvrtka s takvim jednokratnim prihodom nema mogućnosti da plati Varaždinu 600 tisuća eura, onda je Petrić u pravu ako tvrtka dođe u još teže stanje - objasnio je Čehok te istaknuo da će prodaja Sparu u cilju građenja šoping centra na tom zemljištu stvoriti ogromne prometne gužve na okolnim prometnicama. 

- Ovo je sve usuglašeno s Hrvatskim vodama i potpisan je sporazum s Hrvatskim vodama. Kamate po komunalnim naknada se nalaze ovdje i iznose 1 174 841 kunu. Bio je sazvan odbor za financije i proračun sa temom Varteksa gdje ste nam pričali suprotno od ovog sada i zalagali se za taj strateški projekt Vlade RH. Bio je zaljepljen iznad GUP-a i mi si više pomoći ne možemo. Tim projektom je napravljeno rješenje Zagrebačke ulice s dva rotora i gdje će morati na Gospodarskoj ulici morati raditi treći rotor. Taj projekt je gotov i nema više rasprave arhitekata i Vlada je na svojoj sjednici donijela odluku i usvojila to kao strateški projekt. Ako ne donesemo ovu odluku danas idemo u ovrhu kao jedina druga opcija - objasnio je Bosilj.

Davor Patafta se složio s Hrvojem Petrićem da je Grad Varaždin trebao tražiti hipoteku kao dio osiguranja kod ove odluke.

Gradski vijećnici većinom glasova, točnije 14 glasova za i četiri suzdržana glasa,  prihvatili su Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na sklapanje Upravnog ugovora s trgovačkim društvom Varteks d.d. radi obročnog podmirenja postojećih obveza s osnove javnih davanja: komunalne naknade, naknade za uređenje voda i spomeničke rente te kamata na dan 12. rujna 2021. godine u iznosu od 5.468.620,17 HRK sukladno odredbama Općeg poreznog zakona s rokom otplate na 24 rate, uz obvezu dostave 7 bjanko zadužnica na milijun kuna solemniziranih kod javnog bilježnika u skladu s propisima.