VARTEKS Oglasila se članica Uprave Jelena Bošnjak: "Pojavio se interes za dokapitalizacijom"

MGA | 14.4.2024. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno
Nakon informacija o prestanku, pa zatim i nastavku proizvodnje u Varteksu nakon isplate zaostatka plaća za veljaču te ostavke pojedinih članova Nadzornog odbora, među kojima je i jedan od većih dioničara Marko Vučijević, na prethodne upite Varaždinskih vijesti javila se članica Uprave Jelena Bošnjak.
Ističe da je preuzimanjem svoje funkcije na čelu Varteksove Uprave početkom ožujka zatekla tvrtku u jako teškom stanju. Već tada im, kaže, nitko nije davao nade da će društvo opstati duže od dva tjedna niti da će plaće za siječanj biti isplaćene. 
- Ipak, plaće za siječanj smo uspjeli isplatiti, a isplata preostalog dijela plaća za veljaču za radnike u pogonu je isplaćena uz pomoć zajma koji je krajem trećeg mjeseca dao jedan od dioničara, te su radnici nastavili s radom. Postoje još neki odjeli koji nisu dobili plaću i ulažemo sve napore da im je osiguramo - navodi Jelena Bošnjak osvrčući se i na napise o njezinoj neprimjerenoj komunikaciji prema radnicama
- Vezano uz natpise o navodnom neprimjerenom obraćanju radnicima, izvučene su moje riječi iz konteksta na neprimjeren način, moguće od nekih koji imaju ambicije prema mojoj poziciji i kojima nije drago da se pojavio netko tko pomaže jer moguće imaju interesa od povoljnog stjecanja nekretnina. Imam veliku ljubav prema Varteksovim radnicima, kao i želju da pomognem spasiti društvo i ovaj legendarni brend moje mladosti. Moja poruka u obraćanju radnicima je bila da smo svi na istoj strani, i da nemamo protiv koga prosvjedovati nego da je jedini put naprijed da svi zajedno zasučemo rukave i radimo - pojašnjava u svom odgovoru.
Također navodi da su u ovaj petak objavili poziv na glavnu skupštinu, s prijedlogom povlačenja dionica s burze čime planiraju ostvariti uštedu od skoro 50.000€ na godišnjoj razini.
- Isti prijedlog krajem prošle godine nije bio izglasan budući da nismo imali spreman elaborat o procjeni vrijednosti dionice kako bi se isplatili dioničari koji to žele. Osim toga, pojavio se interes za dokapitalizacijom, te smo na idućoj skupštini predložili i izglasavanje odluke o dokapitalizaciji društva s ciljem prikupljanja neophodnog kapitala za očuvanje društva i radnih mjesta, budući da još uvijek poslujemo s gubicima. 
Pokušali smo pristupiti i prodaji neaktivne nekretninske imovine kako bismo prikupili dodatna sredstva. Održali smo razgovore s hipotekarnim vjerovnicima u tu svrhu. Nekretnine su opterećene hipotekama banaka i drugih vjerovnika, pri čemu ukupni osigurani dug nadmašuje procijenjenu vrijednost nekretnina. Prvi red vjerovnika zahtjeva puni iznos od prodaje kako bi namirili svoj dug. Stoga, u kratkom roku ne očekujemo dotok svježeg novca za Varteks iz takvih prodaja. Iz tog razloga smo se okrenuli dokapitalizaciji i zajmovima od dioničara kako bismo prvo stabilizirali operativno poslovanje, umjesto da žurno rasprodajemo imovinu - navodi u odgovoru.