Varteks: Banke nas odbile, nažalost, neizbježan je naš kraj, ne predomisli li se HBOR

vv | 25.5.2024. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Varteks, odnosno njegovi predstavnici održali su sastanak s bankama (ZABA-HBOR) na kojem je uprava prezentirala analizu trenutnog stanja te predstavila plan stabilizacije poslovanja.

 -Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti. Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka  te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama. Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova. Nažalost, upravo smo i primili odbijenicu od ZABA-HBOR na našu ponudu, izvijestili su iz Varteksa.

Banke, čini se, nisu imale potpuno jednak stav.

 -Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a, budući da je u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4 milijuna eura idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.  

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika, vele u Varteksu.

Na kraju, dali su i poruku koja bi mogla značiti kraj agonije.

 -Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre. Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile, naglašavaju u Odjelu za korporativne komunikacije Varteksa.