VARTEKS Na izvanrednoj Skupštini usvojena odluka o dokapitalizaciji i delistiranju s burze

MGA | 22.5.2024. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska tekstilna industrija Varteks više neće biti izlistana na Zagrebačkoj burzi, odlučeno je na jučer održanoj izvanrednoj Glavnoj skupštini Društva na kojoj su bili nazočni dioničari s brojem glasova koji predstavljaju ukupno 39,63 posto temeljnog kapitala.

Ova odluka stupa na snagu danom upisa u sudski registar Trgovačkog suda. Nakon njezina provođenja, javnosti više neće biti dostupne informacije o kompaniji putem Zagrebačke burze, a svim dioničarima koji su glasali protiv ove odluke Društvo se obvezuje otkupiti njihove dionice prema procjenjenoj fer vrijednosti u iznosu od šest centi po dionici.

Na Skupštini je usvojena i odluka o smanjenju temeljnog kapitala društva i odluka o dokapitalizaciji. Dosadašnji temeljni kapital u iznosu od 6,7 milijuna eura smanjuje se na iznos od 301.601,16 eura i podijeljen je na 28.889 redovnih dionica. Odluka o smanjenju temeljnog kapitala donesena je u svrhu omogućavanja spajanja dionica, a radi pokrića gubitka Društva iz prethodnih razdoblja. Sredstva dobivena smanjenjem temeljnog kapitala koristit će se za pokriće gubitka iz prethodnih razdoblja u kumuliranom iznosu od 6,37 milijuna eura. Spajanje dionica provest će se na način da će se svakom dioničaru za 174 dionice izdati jedna nova redovna dionica.

Nakon smanjenja slijedi dokapitalizacija tj. povećanje temeljnog kapitala društva uplatama svježeg novca, za što su, stoji u izvješću, "zainteresirani novi ulagatelji koji su iskazali svoju volju i namjeru ulaganja novčanih sredstava u Društvo, u cilju ispunjenja svih potrebnih pretpostavki za normalizaciju rada i jačanja kapitala Društva kao preduvjeta za stabilnost i mogućnost širenja poslovanja".

Temeljni kapital, koji nakon smanjenja iznosi 301.601,16 eura, može se povećati za minimalni iznos od 100.004,76 eura te sve do maksimalnog iznosa za 2,5 milijuna eura. Prema mišljenju Uprave i Nadzornog odbora, u najboljem je interesu Društva da se povećanje temeljnog kapitala provede uplatama u novcu, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. U Varteksu očekuju da bi se dokapitalizacijom "stvorili preduvjeti za organski rast i osvajanje novih tržišta".

Upis novih dionica vršit će se u jednom krugu, a cijena po dionici utvrđuje se u iznosu od 10,44 eura. Rok za upis i uplatu dionica iznosi tri tjedna od dana donošenja ove odluke tj. najkasnije do 11. lipnja. Pojedini ulagatelj može upisati i uplatiti minimalno 9.579 dionica za iznos od 100.004,76 eura.

Nakon obavijesti o blokadi računa tvrtke 9. svibnja, do danas još uvijek nema informacije o deblokadi računa. Štrajk radnica Varteksa, koji je počeo 6. lipnja, prekinut je sredinom prošlog tjedna nakon što je najavljena isplata zaostalih plaća putem Agencije za osiguranje radničkih tražbina. 

Sad se očekuje sastanak s najvećim vjerovnicima Varteksa; Zagrebačkom bankom i HBOR-om, s obzirom da je jedan od većih dioničara Varteksa Stjepan Čajić svoju novu pozajmicu Društvu uvjetovao time da mu se taj novac vrati nakon uplate SES-Spara za kupnju Varteksove nekretnine. Ta se uplata očekuje ove godine, a prema ranijim dogovorima novac je trebao ići bankama.