„Varteks kvart – urbana regeneracija“: provjerava li itko kako se ostvaruje plan?

vv | 19.5.2023. u 08:58h | Objavljeno u Aktualno

Gradske vlasti, a i sve druge fele političara, ponašaju se kao da se ne radi o posebno vrijednom prostoru za grad Varaždin, veli Strahonja

Stara industrija širom Europe dijeli jednaku sudbinu: nestaje ili se seli iz središta gradova i transformira, navodi Vjeran Strahonja, bivši varaždinski gradski vijećnik i bivši dekan FOI-a, te ukazuje da se ovaj proces vidi u svakoj zemlji, od istoka do zapada, odnosno sjevera i juga Europe.

- Pritom ostaje industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika gradova koji do toga drže, naglašava Strahonja, napominjući da kud god putuje, gleda način kako se ta prilika koristi.

de.jpg

Izdvaja primjer iz Varšave.

- Varšava je staru destileriju votke Wyborowa i Luksusowa pretvorila u muzej votke na 2.600 m2, kombinacija multimedijske prezentacije i artefakata. Čak 180.000 posjetitelja godišnje! Cijeli kompleks destilerije je transformiran u mješavinu, ureda, galerija, poslovnih prostora, stanova, restorana, sve vrhunski projektirano od strane vodećih arhitektonskih i dizajnerskih ureda, naglašava.

347615619_926614965226245_5878400542780367368_n.jpg

Međutim, dok se u većini zemalja čuva ovakva baština i na nju gleda kao dobru priliku, kod nas nije tako.

-Usporedba s kompleksom Varteksa nameće se sama po sebi. „Varteks kvart – urbana regeneracija“ je strateški investicijski projekt Vlade, jedino strateško što država prepoznaje u Varaždinu. Pritom je jasno da niti država, a niti lokalne vlasti nemaju nikakvu namjeru provjeravati kako se ostvaruje plan „transformacije postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji tekstilne i modne industrije kao i izgradnju novih građevina, s naglaskom na javnim sadržajima i funkcijama od osobite važnosti za lokalnu zajednicu.“, upozorava Strahonja.

Za sada, kako dodaje, javnim se novcem grade dva rotora, a od javnih sadržaja i funkcija od osobite važnosti za lokalnu zajednicu naziru se dva velika samoposluživanja tipske arhitekture.

- Urbanistički plan uređenja ili još bolje međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj, preskočeni su zahvaljujući upravo odredbama Zakona o strateškim investicijskim projektima i zamijenjeni urbanističko-programskim studijama, što god to značilo. Gradske vlasti, a i sve druge fele političara, ponašaju se kao da se ne radi o posebno vrijednom prostoru za grad Varaždin, drži Strahonja u FB objavi te zaključuje da „ prihvaćanje kazana graha za 1. maj ukazuje na otvorenost i smjer suradnje s potencijalnim investitorima – filantropima“.