Varteks dužan više od 35 milijuna eura, od čega četiri bivšim radnicima

| 3.10.2024. u 06:29h | Objavljeno u Aktualno

Varteks, najveća hrvatska tekstilna tvrtka koja je u srpnju završila u stečaju, dužna je više od 35 milijuna eura, od čega tražbine bivših zaposlenika iznose skoro šest milijuna, dok ostale tražbine prelaze 29 milijuna eura. To proizlazi iz tabele o ispitanim tražbinama I. višeg i II. višeg isplatnog reda, kao i tabele razlučnih i izlučnih prava, koje je napravilo stečajni upravitelj Tomislav Đuričin.

Osim tražbine ministarstva financija od 628 tisuća eura te Agencije za osiguranje radničkih potraživanja od 1,2 milijuna eura, tražbine I. višeg isplatnog reda čine potraživanja 603 bivših zaposlenika Varteksa, koji za neisplaćene plaće, neiskorištene godišnje odmore, otpremnine i jubilarne nagrade uglavnom potražuju tisuću do deset tisuća eura. Međutim, ima i radnika s tražbinama od nekoliko stotina, ali i bivših zaposlenika s tražbinama od skoro 50 tisuća eura na ime neisplaćene otpremnine.

Od 29 milijune eura tražbina II. višeg isplatnog reda, najviše otpada na potraživanje Zagrebačke banke 9,6 milijuna eura, slijede Meta nekretnine sa 7,7 milijuna. Stjepan Čajić s 5,6 milijuna te Ministarstvo financija s 1,5 milijuna eura. Tražbine je tu prijavilo 180 vjerovnika,  među kojima i Grad Varaždin koji potražuje 634 tisuća eura, zagrebačka HEP Elekta s 232 tisuća eura, najmodavci poslovnih prostora kao što je Westgate sa 70 tisuća eura itd.

 Razulučna prava na nekretninama Varteksa imaju Adriatic osiguranje radi osiguranja tražbine od 290 tisuća eura, Stjepan Čajić s tražbinom od 5,6 milijuna eura, Meta nekretnine sa četiri milijuna eura, Grad Varaždin s 660 tisuća, Erste s 590 tisuća, Ministarstvo financija s 910 tisuća te Zagrebačka banka s 9,6 milijuna eura. Izlučna prava na nekretninama imaju Grad Varaždin, HEP i Messer Croatia plin.

Ukupno je ispitano 605 tražbina vjerovnika I. višeg isplatnog reda i 182 tražbine II. višeg ispitnog reda te su iznosi prijavljenih, priznatih i osporenih tražbina, kojih je bilo malo, i to oko 50 tisuća eura. Rješenjem o. otvaranju stečajnog postupka od 18.srpnja 2024 godine Trgovački sud u Varaždinu je zakazao ispitno ročište za 8.listopada ove godine, ali je pitanje hoće li se rada i održati.

Stečajni upravitelj je zatražio odgodu izvještajnog ročišta da bi se pripremilo što kvalitetnije izvješće, budući da je trebalo obaviti veliki broj radnji u ovoj fazi stečajnog postupka u kojoj je stečajni dužnik nastavio s poslovanjem. Od trovina, otvorenih ih je 16, od čega dvije u Varaždinu: jedna na središnjem trgu u Varaždinu, a druga u krugu poduzeća.

Označeno u