Grad Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Varaždinu priznanje i maksimalan broj bodova za transparentnost proračuna

VV | 7.8.2020. u 11:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Institut za javne financije izvijestio je gradonačelnika Ivana Čehoka o tome da je Grad Varaždin osvojio maksimalan broj bodova u najnovijem ciklusu istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Čestitku s priznanjem za transparentnost gradskog proračuna gradonačelniku Čehoku uputio je Vjekoslav Bratić, ravnatelj Instituta za javne financije.

Kako se ističe u dopisu, istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata te kvalitetu službenih internetskih stranica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. čije se razina otvorenosti ocjenjivala od 0 do 5. Grad Varaždin, kako je navedeno, skupio je maksimalan broj bodova a detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljeni su službenim stranicama instituta www.ijf.hr

Institut za javne financije je javni znanstveni institut, usmjeren na ekonomska, pravna i institucionalna pitanja javnih financija i javnog sektora. U promicanju boljeg i jasnijeg razumijevanja ekonomike javnog sektora, odnosno javnih financija, transparentnosti javnog sektora, odgovornosti vlasti i participacije građana, Institut – pored osnovne znanstvene djelatnosti – redovito objavljuje stručne, nezavisne, popularno pisane analize, stavove i prijedloge kojima ukazuje na neophodne preduvjete za vođenje argumentiranih rasprava pri donošenju ključnih odluka.