Varaždinskoj županiji uručen MAMFORCE standard - za obiteljske i rodno osviještene politike Foto: Varaždinska županija

Varaždinskoj županiji uručen MAMFORCE standard - za obiteljske i rodno osviještene politike

Varaždinska županija/vv | 29.5.2023. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji provode se obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima.

Potvrđuje to dobiveni "MAMFORCE standard" (standard za obitelj i rodni balans), koji je u ponedjeljak u Županijskoj palači županu Anđelku Stričaku uručila Diana Kobas Dešković, autorica "MAMFORCE standarda" i direktorica tvrtke Spona Code. 

Upravljanje ljudskim potencijalima

Standard je dodijeljen nakon što je tvrtka Spona Code putem savjetodavnog audita analizirala sustav upravljanja ljudskim potencijalima te predložila uvođenje dodatnih mjera koje će omogućiti ravnotežu privatnog i poslovnog života zaposlenima. Tijekom savjetodavnog audita su se u Županiji procjenjivali radni uvjeti, kao i provedba obiteljskih i rodnih politika, posebno kad je u pitanju prilagodba radnih uvjeta roditeljima s malom djecom, mogućnosti profesionalnog usavršavanja i napredovanja te jednaka rodna zastupljenost na upravljačkim pozicijama.   

Sve se odvijalo u sklopu EU projekta "Rekreiraj život i posao za žene i muškarce", čiju provedbu sufinancira Europska komisija. Tvrtka Spona Code i Hrvatska zajednica županija su partneri, dok je nositelj navedenog projekta Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Varaždinska županija je time postala jedna od 50-ak institucija i privatnih tvrtki s "MAMFORCE standardom". 

- Današnji stil života je iznimno brz, pa je podrška poslodavca važna kako bi se zaposlenicima olakšalo usklađivanje privatnog i profesionalnog života. Varaždinska županija nastoji izaći u susret građanima i svojim zaposlenicima, gdje god je to moguće. Izgradnjom i obnovom škola uveli smo jednosmjensku nastavu u 96 % škola, imamo produženi boravak, osigurali smo besplatno pohađanje Centara izvrsnosti za osnovnoškolce i srednjoškolce za koje snosimo troškove prijevoza i obroka, potičemo širenje mreže dječjih vrtića. Isto tako, promoviramo žensko poduzetništvo, redovito provodimo analizu rodne strukture sastava predstavničkih i izvršnih tijela, kontinuirano provodimo projekt "Zaželi" za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji.

Unapređenje radnih procesa i produktivnosti

Također, u Kolektivni ugovor djelatnika Varaždinske županije ugrađena su brojna prava koja zasigurno olakšavaju roditeljima balansiranje privatnog i poslovnog, među kojima su pravo na plaćeni dopust kod bolesti djeteta, redovita suglasnost za korištenje prava na roditeljski dopust očeva, suglasnost za rad s polovicom radnog vremena zbog njege djeteta – rekao je župan Stričak.

Zahvalio je tvrtki Spona Code na provedenoj analizi te na preporukama za unapređenje radnih procesa i produktivnosti.  

- Varaždinska županija se hrabro uključila u projekt "Rekreiraj život i posao za žene i muškarce" na samom početku provedbe i time pokazala snažnu podršku provedbi potrebnih promjena kako bi svojim zaposlenicima omogućili jednakost prilika te usklađenje privatnih i poslovnih obaveza. Provedenim promjenama i prilagodbama sustava i Varaždinska županija postaje sve atraktivniji poslodavac koji, uz sve navedeno, pruža i odgovarajući profesionalni razvoj – istaknula je Diana Kobas Dešković, autorica "MAMFORCE standarda" i direktorica tvrtke Spona Code.