Varaždinskoj bolnici 49,8 milijuna kuna za projekt jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica

| 25.8.2017. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

- Jučer je bio veliki dan za Opću bolnicu Varaždin - ustvrdio je ravnatelj varaždinske bolnice dr. Nenad Kudelić govoreći o ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine, koji su jučer potpisani u Vladi RH.

OB Varaždin ovim je ugovorom dobila 49.781.000 kuna. Riječ je o projektu izgradnje jednodnevne kirurgije, odnosno dnevnih bolnica, koji se provodi u Općoj bolnici Varaždin i koji će, kako je istaknuo Kudelić, biti udružen s objedinjenim hitnim bolničkom prijemom i podrazumijevat će izgradnju i opremanje nove zgrade u bolničkom krugu.

- Ova sredstva bit će iskorištena za izgradnju i nabavku opreme za dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju. Naime, suvremena medicina podrazumijeva napredovanje u liječenju pacijenata i što kraće zadržavanje pacijenata unutar bolnice. Opća bolnica Varaždin već i sada ima izvrsno organizirane dnevne bolnice, odnosno jednodnevnu kirurgiju te se praktički 50 posto već sada liječi kroz dnevne bolnice. To je otprilike 3.000-4.000 pacijenata na mjesečnoj razini. Uvjeti, naravno, nisu idealni, a u nekim slučajevima nisu ni adekvatni. Europska unija je prepoznala ovakav oblik liječenja pacijenata kao napredan oblik koji smanjuje troškove, ubrzava protok pacijenata i skraćuje dužinu boravka pacijenata u bolnici. Mi smo iskoristili priliku i dobili smo maksimalan iznos sredstava koji je bilo moguće dobiti na ovom natječaju, a to je 50 milijuna kuna - pojasnio je ravnatelj bolnice.

Dramatičan pomak

- Svatko tko je duže vrijeme boravio u bolnici jako dobro zna onaj osjećaj "kad ću van" i dojam da samo ležite i da vas nitko ne liječi. To je taj koncept "lezi, naplatit ćemo, što god to ovu državu koštalo". Europa je tu malo racionalnija i ovaj koncept ide u smjeru jednodnevnih bolnica - rekao je župan Radimir Čačić dodavši kako brojke o broju obrađenih pacijenata fascinantne.

- 2013. godine je na odjelima varaždinske bolnice liječeno 24.709 pacijenata, 2014. i 2015. godine također oko 24.500, 2016. godine 26.294, znači uglavnom se taj broj kreće oko 24.000-25.000 ljudi. Međutim, zanimljivo je da smo mi 2015., kad se očito po tome počelo raditi, u dnevnoj bolnici imali obrađeno 20.628 pacijenata, a u jednodnevnoj kirurgiji 1.527 pacijenata. Već 2016. godine u dnevnoj bolnici je bilo 32.756 pacijenata, a u jednodnevnoj kirurgiji 1.960. To je dramatičan pomak u smjeru brzine, pojednostavljenja, racionalnosti korištenja i kvalitetnog osoblja. Fizički to dalje nije moguće savladavati i razvijati, jer sad se radi na sedam različitih lokacija, stoga je ovdje riječ o jednom jako značajnom projektu koji će omogućiti da se svi ti pacijenti obrađuju na jednoj lokaciji - naglasio je Čačić.

Dodao je kako Županija u najkraćem roku očekuje i preostalih 20 milijuna kuna, kako bi s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom zaokružila ovu priču.

- Mi odmah idemo u realizaciju, ne čekamo državu, ali ćemo je potaknuti da najkasnije do kraja sljedećeg mjeseca bude sve spremno - napomenuo je Čačić.

O projektima koji se provode u zdravstvu govorio je i zamjenik župana Robert Vugrin.

Uskoro radovi i u Novom Marofu

- Napredujemo u svim projektima u kojima surađujemo s Općom bolnicom Varaždin. Nakon potpisivanja ugovora za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju, predstoji projekt objedinjenog hitnog bolničkog prijema vrijednosti 20 milijuna kuna koji će uvelike doprinijeti kvaliteti liječenja pacijenata, jer znamo kakav je problem kad pacijent zimi dolazi s temperaturom i onda ga šećemo od jedne zgrade do druge. Kada će sve potrebno biti na jednom mjestu, moći ćemo pružiti puno bolju i kvalitetniju uslugu - pojasnio je Vugrin, dodavši da je potpisan i ugovor o financiranju izgradnje spojnog objekta u bolnici u Novom Marofu.

- Vrijednost tog projekta je 51,5 milijuna kuna, a s obzirom da su odabrani i izvođači radova, u skoro vrijeme bi i u Novom Marofu radovi mogli početi. Pritom je predviđeno trajanje radova oko šest mjeseci, uz dodatnih šest mjeseci za opremanje, tako da tijekom sljedeće godine očekujemo otvaranje i tog objekta, kojim se broj kreveta na odjelu palijative povećava na 89 - rekao je Vugrin, pojasnivši da će se na taj način bolesnicima koji su u terminalnoj fazi osigurati kvalitetnija skrb, uz odgovarajuću njegu, psihološku pomoć i prostor za obitelj te će, kako je naglasio, Novi Marof prednjačiti u palijativnoj skrbi na razini cijele države.

- Što se tiče ostalih projekata, planirana je nabava 128-slojnog CT uređaja vrijednog šest milijuna kuna, iz decentraliziranih sredstava, postupak javne nabave je u tijeku te početkom sljedećeg mjeseca očekujemo otvaranje ponuda. Planirana je i nabava magnetske rezonance, uz financiranje iz europskih fondova, a postupak provodi Ministarstvo zdravstva - dodao je na kraju Vugrin.