VARAŽDINSKO JEZERO Prijeti li nam pucanje nasipa kod Šemovca? Foto: VV

VARAŽDINSKO JEZERO Prijeti li nam pucanje nasipa kod Šemovca?

| 10.10.2022. u 16:15h | Objavljeno u Aktualno

Postoji li opasnost od pucanja nasipa Varaždinskog jezera kod Hidroelektrane Čakovec? Ovo je pitanje na posljednjoj sjednici Županijske skupštine potegnuo vijećnik SDP-a Mario Milak, kojeg je zanimalo hoće li se sanirati nasip pored Šemovca, odnosno HE Čakovec.

- Asfaltirani nasip je star oko 40 godina i u jako je lošem stanju. Najgore stanje je od naselja Bartolovec do naselja Šemovec, na tom dijelu je i najveći pritisak vode pa postoji velika mogućnost pucanja nasipa. Pokraj tog nasipa su naselja Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, s gotovo 3.000 stanovnika, pa postoji veliki rizik od materijalnih šteta i ljudskih žrtava – ustvrdio je Milak te zatražio odgovor kada će početi sanacija nasipa varaždinskog jezera, ali - u punom profilu.

Župan Anđelko Stričak odgovorio mu je da će od HEP-a zatražiti odgovor, a isto smo učinili i mi. Upitali smo ih u kakvom je stanju nasip te što je utvrđeno prilikom redovnog godišnjeg pregleda i održavanja asfaltnih obloga nasipa akumulacije prije mjesec dana. Naime, elektranama u vlasništvu HEP-a gospodari HEP Proizvodnja te su zaduženi za njihovo održavanje.

Što su nam iz HEP-a odgovorili o stanju nasipa kod Šemovca, čiji su godišnji pregled i sanacija provedeni prije mjesec dana, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...