Varaždinskim arhitektima priznanje za idejni projekt adaptacije Aquacityja

D.P./Varaždinske vijesti | 22.11.2017. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

Studija adaptacije Sportsko rekreacijskog centra Aquacity/Motičnjak Varaždin, koju su izradili varaždinski arhitekti Janko Jelić, Kristina Škrokov i Juraj Glasinovićm nagrađena je posebnim priznanjem Društva arhitekata Zagreb - ARTUR.

Radi se o priznanju u kategoriji idejni projekti u arhitekturi i turizmu za 2017. godinu.

Kako su autori u prijavi naveli malo je gradova u kontinentalnom dijelu Hrvatske koji svoj riječni pojas stavljaju u funkciju lokalnog stanovništva i turizma.

U sklopu njihove studije adaptacije na prostoru bivšeg eksploatacijskog polja šljunka Motičnjak u Varaždinu kao sanacija terena predložena je nova sportsko-rekreacijska zona s različitim sadržajima.

Navedena sportsko-rekreacijska zona planirana je kao novi turistički punkt Varaždina i Hrvatske, a ovisno o godišnjem dobu ponuđeni su različiti sportsko-rekreacijski sadržaji.

- Ne samo promjenom namjene, već i minimalnom izgradnjom planiranih sadržaja ukazuje se na brigu za okoliš, bioraznolikost, stvaranje novih staništa flore i faune te društveno-ekonomsku održivost. Realizacija je planirana kroz nekoliko etapa, tj. kao dugoročan i samoodrživ projekt grada. Planiranim minimalnim urbanističko-arhitektonskim intervencijama za novu namjenu u prostoru pridonosi se unaprjeđenju kvalitete prostora. Inovativnost se najviše očituje u očuvanju i unaprjeđenju okoliša, dok se interdisciplinarnim uključivanjem stručnjaka na projektu pridonosi interdisciplinarnom procesu osmišljavanja projekta - navode autori nagrađene studije.

Artur prijavnica 2017 AC Page 16

 Nagradu je prokomentirao gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

- Ovo je radosna vijest, s obzirom na značaj ove nagrade, društvo u kojem se ovaj projekt našao te neiskorišteni potencijal prostora Aquacity/Motičnjak. Zato čudi što je vijest prošla skoro nezapaženo kod lokalnih medija i politike, posebno stoga što su i jedni i drugi jako skloni obilježavati svaku nagradu ako je vezana uz turizam. Kako god, ovaj ARTUR obavezuje i upućuje gradske vlasti da bi nagrađeni autori projekta morali biti aktivno uključeni u buduće osmišljavanje ovog prostora - ističe Strahonja.