Varaždinskim arhitektima priznanje za idejni projekt adaptacije Aquacityja

D.P./Varaždinske vijesti | 22.11.2017. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

Studija adaptacije Sportsko rekreacijskog centra Aquacity/Motičnjak Varaždin, koju su izradili varaždinski arhitekti Janko Jelić, Kristina Škrokov i Juraj Glasinovićm nagrađena je posebnim priznanjem Društva arhitekata Zagreb - ARTUR.

Radi se o priznanju u kategoriji idejni projekti u arhitekturi i turizmu za 2017. godinu.

Kako su autori u prijavi naveli malo je gradova u kontinentalnom dijelu Hrvatske koji svoj riječni pojas stavljaju u funkciju lokalnog stanovništva i turizma.

U sklopu njihove studije adaptacije na prostoru bivšeg eksploatacijskog polja šljunka Motičnjak u Varaždinu kao sanacija terena predložena je nova sportsko-rekreacijska zona s različitim sadržajima.

Navedena sportsko-rekreacijska zona planirana je kao novi turistički punkt Varaždina i Hrvatske, a ovisno o godišnjem dobu ponuđeni su različiti sportsko-rekreacijski sadržaji.

- Ne samo promjenom namjene, već i minimalnom izgradnjom planiranih sadržaja ukazuje se na brigu za okoliš, bioraznolikost, stvaranje novih staništa flore i faune te društveno-ekonomsku održivost. Realizacija je planirana kroz nekoliko etapa, tj. kao dugoročan i samoodrživ projekt grada. Planiranim minimalnim urbanističko-arhitektonskim intervencijama za novu namjenu u prostoru pridonosi se unaprjeđenju kvalitete prostora. Inovativnost se najviše očituje u očuvanju i unaprjeđenju okoliša, dok se interdisciplinarnim uključivanjem stručnjaka na projektu pridonosi interdisciplinarnom procesu osmišljavanja projekta - navode autori nagrađene studije.

Artur prijavnica 2017 AC Page 16

 Nagradu je prokomentirao gradski vijećnik Vjeran Strahonja.

- Ovo je radosna vijest, s obzirom na značaj ove nagrade, društvo u kojem se ovaj projekt našao te neiskorišteni potencijal prostora Aquacity/Motičnjak. Zato čudi što je vijest prošla skoro nezapaženo kod lokalnih medija i politike, posebno stoga što su i jedni i drugi jako skloni obilježavati svaku nagradu ako je vezana uz turizam. Kako god, ovaj ARTUR obavezuje i upućuje gradske vlasti da bi nagrađeni autori projekta morali biti aktivno uključeni u buduće osmišljavanje ovog prostora - ističe Strahonja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci