Varaždinski vatrogasci u Velikoj Britaniji pobijedili kolege iz Londona

VV | 7.8.2022. u 20:06h | Objavljeno u Aktualno

Uspješna suradnja između dužnosnika Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ i kolega iz različitih vatrogasnih postrojbi s područja Velike Britanije broji 25 godina prepunih različitih uspješnih projekata. Pritom valja izdvojiti organizaciju 10-ak donacija novijih navalnih vozila, osobne zaštitne opreme i drugih sprava kojima je opremljenost vatrogastva sjeverozapadne Hrvatske znatno poboljšana.

Povodom te simbolične obljetnice našim je vatrogascima od britanskih prijatelja pristigao poziv za sudjelovanje na prestižnom međunarodnom natjecanju u brzinskom izvođenju niza operativnih zadaća, pod nazivom „British Firefighter Challenge 2022“. Radi se o britanskoj izvedenici poznatih natjecanja u disciplini „Fire Combat“, u kojoj se uz obvezno
korištenje kompletne osobne zaštitne opreme testiraju izdržljivost, snaga i brzina vatrogasaca, svrstanih u kategorije po spolu i dobi.

Pozivu na natjecanje odazvalo se pet predstavnika vatrogastva Varaždinske županije. Kao članovi DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu, ujedno i profesionalni vatrogasci JVP Grada Varaždina, nastupili su Mladen Rogina, Emanuel Lacković, Jurica Buden i Ivan Dražić. Uz njih je hrvatski tim kompletirao Stjepan Kovaček, zapovjednik
VZO Sveti Đurđ i utemeljitelj ove suradnje s britanskim vatrogastvom.

Natjecanje u engleskom gradu Hullu poslužilo je kao prigoda za njegovo uručivanje odlikovanja za međunarodnu suradnju kolegi Johnu Buckleyu, bivšem dugogodišnjem apovjedniku Vatrogasne postrojbe Okruga Nottinghamshire, bez čije potpore višegodišnji projekt međunarodne suradnje britanskog i hrvatskog vatrogastva ne bi bio ostvaren. Istog
dana priređen je posjet Garyju Sleggu, počasnom građaninu Općine Sveti Đurđ i inicijatoru donacije prvih britanskih vatrogasnih vozila vatrogastvu Varaždinske županije.

Ozračje na borilištu posloženom uz glavni gradski trg grada od gotovo 300 tisuća stanovnika na sjeveroistoku Engleske za hrvatske je vatrogasce bilo i više nego motivirajuće. Naime, jedan od voditelja događanja je bio Kevin Ruane, poznati međunarodni vatrogasni instruktor i prijatelj velikog broja vatrogasaca u Hrvatskoj. Uz dodatno bodrenje od strane njegovog kolege Granta Smitha, publika je posebno radosno pozdravila goste koji su proputovali najviše milja kako bi nastupili u ovom natjecanju.

Uz velik broj navijača koji su dvodnevno natjecanje pratili preko zaslona računala odnosno live streama, predstavnici Hrvatske u invidualnim nastupima ostvarili su vrlo solidne rezultate, u većini slučajeva srušivši svoje osobne rekorde. Posebno je dojmljiv bio nastup u štafetnoj utrci, u kojoj je hrvatski odnosno varaždinski vatrogasni tim pobijedio favorizirane profesionalne vatrogasce iz Londona, no nedostajalo je malo sportske sreće za nastup u velikom finalu ekipne discipline. Uz britanske vatrogasce, ponajviše medalja osvojili su vatrogasci iz Estonije i Njemačke.

Video zapisi uzbudljivog natjecanja mogu se pronaći putem aplikacije Youtube (www.youtube.com/watch?v=yOoC-KuaxKY, www.youtube.com/watch?v=alpbR6aOOUA, www.youtube.com/watch?v=luOUeEIcRJQ ).

Valja spomenuti i subjekte koji su podržali nastup hrvatskog tima na natjecanju u Velikoj Britaniji i daljnje jačanje međunarodne suradnje: Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Vatrogasna zajednica grada Varaždina, Vatrogasna zajednica općine Sveti Đurđ, DVD Varaždin, DVD Komarnica Ludbreška, JVP Varaždin te portal Vatrogastvo.hr. Sljedeće natjecanje ove vrste dogodine će biti održano u Manchesteru.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci