Štrajk u školama: za sindikate svaki razgovor o nadoknadama dok traje štrajk - pritisak Foto: Sindikat hrvatskih učitelja

Štrajk u školama: za sindikate svaki razgovor o nadoknadama dok traje štrajk - pritisak

IHR/Varaždinske vijesti | 25.11.2019. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Štrajk u školama uzeo je maha i još mu se ne nazire kraj. Iako je u petak, 22. studenog nakon sastanka u Vladi čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio kako očekuje da će ovaj tjedan doći do rješenja, štrajk se nastavlja. U ponedjeljak, 25. studenog u 12.05 na glavnom zagrebačkom trgu održan je prosvjed “Hrvatska mora bolje”, na kojem su sudjelovali i članovi Sindikata hrvatskih učiltelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama iz Varaždinske županije. Njih gotovo 900 u 16 autobusa uputilo se u ponedjeljak ujutro na prosvjed, a najavljen je bio još jedan autobus kojeg su iznajmili Damir Šilec, Denis Mladenović i Marijan Dominko kako bi se varaždinskim prosvjetarima mogli pridružiti svi građani koji žele.

Bio je to 31. dan štrajka koji je u osnovnim i srednjim školama Hrvatske započeo 10. listopada. Zbog cirkularnog štrajka svaka županija je dosad izgubila već dva tjedna nastave, pa je glavno pitanje učenika,posebno maturanata, njihovih roditelja, ali i samih nastavnika nadoknada nastave zbog dana izgubljenih u štrajku.
Situacija je više nego ozbiljna, doznali smo u varaždinskim srednjim školama. Ravnatelji škola s kojima smo razgovarali rekli su da će o modelu nadoknade odlučivati tek nakon što štrajk završi, a slično su nam poručili i iz Varaždinske županije. No je li to i zbog naputaka iz sindikata? Županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Zvonimir Lončar u utorak je na konferenciji za novinare izjavio kako su su ravnateljima škola i sindikalnim povjerenicima poslali naputke da, dok štrajk traje, nema govora o nadoknadama izgubljenih dana.
- Svaki pokušaj skeniranja i provođenja anketa doživjet ćemo kao pritisak na osobe koje su u štrajku - rekao je Lončar.
Ipak, i dalje su aktualne opcije nadoknade nastave subotama, skraćivanjem praznika ili produžetkom nastavne godine. Dok osnovne škole, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, imaju petodnevni radni tjedan, u nekim srednjim školama skloni su modelu nadoknade nastave subotama. No u tom slučaju bit će potrebno organizirati prijevoz s obzirom na velik broj srednjoškolaca putnika iz naše županije. No iz škola upozoravaju kako se rad subotama nastavnicima dodatno plaća, pa to ovisi o Ministarstvo znanosti i obrazovanja s obzirom da se škole financiraju iz državne blagajne.
Maturanti se pak najviše pribojavaju produžetka nastavne godine. Da je situacija više nego ozbiljna potvrđuje i novi raspored ljetnog roka državne mature, kojeg je prošli tjedan objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a koji već sada pokazuje veliku gužvu tijekom lipnja i prvoj polovici srpnja. Svjesna ozbiljnosti situacije i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak predložila je prošli tjedan štrajkašima barem održavanje nastave za učenike osmih razreda i maturante, no sindikati su to odbili.
- Ima još dosta vremena do kraja nastavne godine te ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako djeca ne bi bila sadržajno zakinuta zbog štrajka. I moja djeca gube obrazovanje, maturanti su – rekao je županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposelnih u srednjim školama Lončar u utorak na konferenciji za novinare.

Sindikati poručuju kako imaju podršku roditelja, ipak nekima je već dosta štrajka o čemu pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u