Varaždinski proračun 2023.: Uz rješenje za bale, niz drugih važnih projekata

grad | 28.11.2022. u 16:42h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u ponedjeljak su povodom nadolazeće sjednice Gradskog vijeća predstavili programe, aktivnosti i projekte sadržane u predloženom proračunu Grada Varaždina za 2023. godinu.

Proračun za 2023. godinu iznosi 83.910.643,00 eura. U konsolidiranom proračunu balansirani su prihodi i rashodi.

Gradonačelnik je najavio kako uz nadstandard koji već imamo u Varaždinu po pitanju socijale i društvene odgovornosti, želi napraviti i dodatni iskorak. „Uz besplatne tople obroke, sada uvodimo i besplatni produženi boravak za djecu u osnovnim školama. Povećavamo i naknadu za novorođenčad na tisuću eura, dižemo cenzuse uskrsnica i božićnica sa dosadašnjih 2750 kuna na 3000 kuna i našim umirovljenicima ćemo i za Uskrs i za Božić osigurati protuvrijednost od 350 kuna za uskrsnice i božićnice.“ – rekao je gradonačelnik.

Vezano uz infrastrukturu, istaknuo je projekt rješavanja baliranog otpada u Brezju. „To je također sastavni dio proračuna za iduću godinu koji je nužan kako bismo mogli provesti postupak koji su nam propisali Ministarstvo gospodarstva i Fond za energetsku učinkovitost i da bismo zatim mogli ishoditi suglasnost Vlade Republike Hrvatske za zaduženje. Imamo 6 mjeseci rok za odabir izvođača za sanaciju bala u Brezju. Trebamo dobiti suglasnost Ministarstva financija za zaduženje i suglasnost Vlade Republike Hrvatske za sufinanciranje 40 posto iznosa. Imamo prethodnu suglasnost Fonda za sufinanciranje i po provedenom postupku nabave moramo im predati sve ove dokumente.“ – razjasnio je gradonačelnik Bosilj.

Prema njegovim riječima, iduće godine puno će se raditi na školskoj infrastrukturi: „Veliki projekti su još i dječji vrtić u Hrašćici, a tu su i dogradnja III. I VII. osnovne škole za što upravo završavamo dokumentaciju i bit ćemo potpuno spremni za natječaj koji ide u prosincu. Tako će sve škole u Varaždinu u potpunosti zadovoljavati prosvjetne standarde. Osim toga, na varaždinske osnovne škole te na dvoranu Srednjoškolac i dvoranu Graberje, idu solarni paneli i solarne elektrane, za što su isto tako već provedeni natječaji.“

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković se nadovezao kako je u tijeku je i isporuka polupodzemnih spremnika. „Potpisali smo ugovore s dobavljačima i oni bi trebali biti postavljeni kod svih višestambenih zgrada tijekom iduće godine. Nakon toga, na njih će ići otpadomjeri i počeli bi s individualnim praćenjem i novim izračunom fiksnog i varijabilnog dijela prema sistemu da oni koji više odvajaju plaćaju manje.“ – najavio je zamjenik.

U proračunu je predviđeno zaduženje za javnu rasvjetu koje se radi velikog porasta cijena energenata čini kao najbolje rješenje. Gradonačelnik je objasnio kako je Grad Varaždin prethodnih godina, prije energetske krize, za javnu rasvjetu trošio 2,9 milijuna kuna godišnje, a ove godine to će iznositi vrtoglavih 7 milijuna kuna: „Problem je i u tome što Varaždin ima 6900 rasvjetnih tijela od kojih je svega 800-tinjak LED. Sve ostalo je visokotlačni natrij koji troši četiri puta više. Potencijal uštede nam je tu 70-80 posto i taj projekt energetske učinkovitosti ne ulazi u zaduženje Grada, a trebao bi se isplaćivati sam od sebe iz uštede od zamjene u LED.“

Po proračunu, nastavlja se i s glavnim projektom Kućanske rampe, a trenutno se čeka na lokacijsku dozvolu: „Od Ministarstva graditeljstva, Uprave za strateške projekte, dobit ćemo lokacijsku dozvolu za podvožnjak Supilova Wiessertova. Nakon toga se raspisuje natječaj koji će trajati šest mjeseci za izradu glavnog projekta. Krajem sljedeće godine konačno bi mogli krenuti u realizaciju tog najvećeg infrastrukturnog problema u gradu.“ – rekao je gradonačelnik.

Najavio je početak projektiranja rotora Zagrebačka-Gospodarska kod nekadašnjeg Vartilena, a predviđena su sredstva i za otkup zgrada u kompleksu Varteksa. „Polovicu iznosa ćemo prebiti s dugom komunalne naknade Varteksa prema Gradu Varaždina, a polovicu sredstava ćemo osigurati u proračunu. Namjera je da kupimo dvije zgrade Varteksa, uz samu Zagrebačku ulicu, i da tim objektima damo nove sadržaje.“ – kazao je.

U planu je i gradnja novih ulica, produžetak Lalangueaove, spoj Splitske i Trogirske u Grabanicama, nova cesta iz Konzuma prema Crkvi Dobrog pastira gdje će biti nova zona stambenih i višestambenih zgrada jer tamo Grad ima u svom vlasništvu 11/12 zemljišta.

Također, gradonačelnik je podsjetio da je završetkom kolektivnih pregovora prihvaćeno povećanje plaća za sve javne gradske ustanove: „Gotovo 7 milijuna kuna, odnosno 900 tisuća eura, predviđeno je za povećanje plaća u javnim ustanovama u Gradu te će odgajateljice, vatrogasci, kazalištarci, knjižničari i ostali u sustavu Grada dobiti 6 posto veću osnovicu i 65 eura neoporezivog dodatka za topli obrok. Odgajateljicama uz to dižemo i koeficijente za 6 posto.“

Natječaj za obnovu Gradske vijećnice je završen, uskoro će se potpisati ugovor te će se u prvoj polovici iduće godine obnoviti zgrada Gradske vijećnice koja 2023. slavi 500. godišnjicu. 

Gradonačelnik je komentirao i eventualno neprihvaćanje prijedloga proračuna od Gradskog vijeća: „U slučaju izglasavanja proračuna vjerujem da ćemo sve ovo što smo planirali uspjeti i ostvariti, a ako se ne izglasa, onda ide privremeno financiranje i možemo izvršavati samo otprije preuzete obveze, ne možemo planirati niti aplicirati za nikakve nove projekte niti preuzimati nove obveze na teret Grada. Čak i sve manifestacije koje organiziramo mogu biti upitne, od onih kulturnih, kao i sportskih.“  

Zamjenik gradonačelnika se osvrnuo na brojne EU projekte koje Grad provodi: „Mislim da naši sugrađani u zadnjih godinu i pol apsolutno mogu vidjeti i prepoznati koliko se radi i to na sustavnoj razini. Zajedno sa projektom novog dječjeg vrtića u Hrašćici, Varaždin i agencija Sjever DAN vode pedeset EU projekata, plus projekti u drugim našim institucijama. Pokrenuli smo grad, radimo u korist naših sugrađana. Grad se urbanistički priprema za neke nove projekte i želimo da se proračun usvoji kako ne bi došlo do zastoja u razvoju Grada.“ – kazao je zamjenik Miroslav Marković.  

Zamjenik gradonačelnika komentirao je i aktualnu politiku situaciju oko izglasavanja proračuna na Gradskom vijeću: „Činjenica je da teško surađujemo u Gradskom vijeću. Odnosi su se poremetili i raspadom Platforme Budimo grad koja je u jednom trenutku bila naša većina. Te većine sada nema i u zadnjih godinu dana uspijevali smo sa svim strankama u Gradskom vijeću, osim s Čehokom i njegovom listom, pronaći zajednički jezik i prihvaćali njihove prijedloge. Po hodogramu ministarstva, došli smo do jedinog zakonitog rješenja za bale. Istina je da su naši sugrađani već to i otplatili, nezadovoljni smo i mi visokom cijenom, ali sad možemo stati i čekati još 5 ili 10 godina, ili za šest mjeseci zbog inflacije i porasta kamata imati još veći kredit. Ovo je prilika da se to konačno riješi, a sve što se sad događa je pitanje odnosa u politici, a ne odgovornosti prema našim sugrađanima. Nama je cilj da se proračun izglasa i nadamo se da će proći do nove godine kako bi se nastavilo dalje raditi. Ako do toga ne dođe, ići ćemo na izvanredne izbore koji će biti u proljeće iduće godine, a projekti će ili stati ili usporiti, a neki su i upitnog nastavka. Ne bježimo od odgovornosti i na to smo spremni.“