Varaždinski Dom umirovljenika u energetsku obnovu: mijenjaju se prozori i vrata, a u sve sobe klima Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski Dom umirovljenika u energetsku obnovu: mijenjaju se prozori i vrata, a u sve sobe klima

IHR/Varaždinske vijesti | 6.9.2019. u 13:15h | Objavljeno u Aktualno

Za godinu dana zgrada Doma za starije i nemoćne osobe u Zavojnoj ulici u Varaždinu, izgrađena još prije 40 godina, postat će energetski učinkovit objekt, a 360 korisnika i 103 zaposlenika boravit će u daleko boljim i kvalitetnim uvjetima.

U varaždinskom Domu umirovljenika danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi, a ujedno su počele pripreme za otvaranje gradilišta. Ugovor su potpisali ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški i direktor tvrtke Gradis d.o.o. Hrvoje Lonjak u prisustvu župana Radimira Čačića, njegovih zamjenika Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka, savjetnice Natalije Martinčević, direktora AZRA-e Borka Mikića i drugih gostiju.  Time je u Varaždinskoj županiji počela realizacija još jednog važnog EU projekta.

- Ovakve objekte treba održavati s najvišim standardima i ovaj projekt nije bilo jednostavno pripremati, a neće ga biti jednostavno ni realizirati. Radovi će trajati do kolovoza iduće godine i izvodi ih jedna vrlo kvalitetna i dokazana međimurskea tvrtka. Unaprijed se velelim da će naših 360 korisnika imati jednu sasvim drugu razinu kvalitete života u svojoj starosti i bolesti – rekao je župan Radimir Čačić koji je otkrio kako je posebno vezan uz ovaj objekt jer ga je prije 41 godinu projektirao.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin na adresi Zavojna 6, Varaždin“ nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi  31.370.667,29 kuna, a vrijednost samih radova je 30.258.278,29 kuna. Ugovorena vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je 28.012.538,38 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj 14.664.281,61 kn ili 52,35 %. Osigurana su i bespovratna sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata u iznosu od 7.352.018,56 kuna, a preostali iznos osigurava Dom za starije i nemoćne. Predviđena ušteda nakon provedbe energetske obnove za grijanje/hlađenje iznosit će 56,29 posto, a emisija CO2 smanjit će se za 44,08 %.   

Ravnateljica Doma Vidović Oreški istaknula je kako je ovo prvo veliko ulaganje u objekt na kojem je u vrijeme kad je Čačić prvi put bio župan, a ona ravnateljica, promijenjen krov.  

- Mijenjat će se kompletna stolarija na obje zgrade, postavit će se termofasada, a dobit ćemo i novu kotlovnicu u zgradi depadanse koja je potpuno dotrajala i za koju imamo jako velike troškove održavanja. Riješit ćemo i problem velikih gubitaka vode koji sada nastaju zbog postojećeg sustava, a ugradit će se i klima. Trenutno imamo klimatiziran samo četvrti kat, gdje su najteži pacijenti, no zahvaljujući radovima cijeli Dom bit će klimatiziran. Mijenjat ćemo i liftove koji su dotrajali, a očekujemo da će godišnje uštede biti više od 600.000 kuna – rekla je ravnateljica Doma Vidović Oreški.

Obnovljena će biti vanjska ovojnica izvedbom termo fasade ETICS sustavom. Sve sobe će biti klimatizirane zahvaljujući ugradnji novog ventilacijskog sustava s rekuperacijom i sustava hlađenja. Ugrađena će biti i nova rasvjetna tijela s LED cijevima i LED žaruljama. Sva vanjska stolarija bit će zamijenjena novom PVC ili aluminijskom stolarijom, a ugrađeno će biti oko 220 vrata i 230 prozora. Također, postojeći sustav pripreme tople vode zamijenit će se sustavom koji koristi obnovljive izvore energije - na krov depandanse biti će instalirana sunčana elektrane snage 30 kW za proizvodnju električne energije.

Označeno u