Varaždinski “Černobil” postaje uređen kvart, i to još ove godine...

| 20.6.2022. u 19:45h | Objavljeno u Aktualno

Još ove godine, vjerojatno kroz tri do četiri mjeseca, više se neće moći vidjeti žalosna slika na jugozapadu ulazu u Varaždin, točnije Grabanicama, gdje nedovršene stambene zgrade i danas podsjećaju na krah Stanoinga, nekada najvećeg investitora u stanogradnji na sjeverozapadu Hrvatske, ali i tužne sudbine onih koji su tu mislili stanovati. Nakon tri je godine, naime, završen sudski postupak prema čijem je pravorijeku u posjed dijela nekretnina došao Marlex, koji je odmah krenuo u dovršetak zapuštenog stambenog objekta.

Od korova i sporova do požara

Godinama su nedovršene stambene zgrade, kao i okolno zapušteno građevinsko zemljište, dominirale u Grabanicama. Osobito to vrijedi za dvije zgrade koje su samo podignute, odnosno postoje tek njihovi grubi, betonski elementi. Neke su zbog toga govorili da se radi o ruglu pa i varaždinskom Černobilu, to tim više što se u njima svašta moglo naći. Ili oko njih, što je jedan o žitelja obližnjih zgrada prije pet godina ovjekovječio videom ”Dobrodošli u Grabanice”, koji je i danas na YouTubeu.

- Napušteno gradilište predstavlja ruglo ovog dijela grada. Divljanja svakojake vegetacije stvara problem građanima s alergijskim problemima, a kolonija golubova ukrasila je unutrašnjost varaždinskog Černobila svojim fekalijama i lešinama. Od smeća i prašine su nam uvijek puni balkoni, a kad nastupe nevere, onda lete i limovi i ostaci građevinskog materijala. Lim s krova jednom bi mogao završiti na nečijim automobilu ili ne daj Bože ozlijediti nekoga. Jedanput se to počistilo prije neke 3/4 godine, no nastala je još veća šteta jer su nasuli cijele brege šute od nekud, upozoravao je spomenuti žitelj, ali i drugi, žaleći se na zdravstvene tegobe zbog “džungle” te naglašavajući da se ne osjećaju sigurno.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u