Bože Radoš novi varaždinski biskup, mons. Mrzljak apostolski administrator

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Bože Radoš novi varaždinski biskup, mons. Mrzljak apostolski administrator Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Novi varaždinski biskup je vlč. Bože Radoš, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je dosad bio u službi rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Obznanjeno je to danas u podne u biskupijskom ordinarijatu Varaždinske biskupije, a u tim se trenucima začuo dugotrajni zvuk zvona varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, kao i ostalih crkava u gradu Varaždinu. Kako je rekao mons. Janusz Błachowiak, Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava. Uz čestitke novoizabranom biskupu Boži Radošu i cijeloj Varaždinskoj biskupiji, mons. Błachowiak je  uime Apostolske nuncijature izrazitio zahvalnost mons. Mrzljaku za dugogodišnju pastoralnu službu i istovremeno uručiti mu dekret Kongregacije za biskupe kojim ga se imenuje apostolskim administratorom.

Mrzljaka, koji je napunio 75 godina i 12 godina vodio biskupiju, papa Franjo imenovao apostolskim administratorom dok novi varaždinski biskup ne bude zaređen, što će se po prvi put dogoditi u Varaždinu, ali se još ne zna točan datum.

Objavi ovog velikog događaja za Varaždinsku biskupiju, ali i cijelu Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, u Biskupskom su ordinarijatu, uz velik broj novinara, prisustvovali kanonici Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene sa sjedištem u Varaždinu, zatim članovi Zbora savjetnika Varaždinske biskupije, mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupijskog bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu

odluka_novi_biskup_10.JPG

Vlč .Bože Radoš je rođen 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je Bože, nakon što je završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu, koji je diplomirao 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije, objavljeno je na Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima. Nakon toga, jednu godinu je obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. godine započeo postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan na službu duhovnika u đakovačkoj Bogosloviji, koju obnaša sve do sada. Uz to, u Nadbiskupiji obnaša službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije i u više navrata bio je član Prezbiterijalnoga vijeća. Duhovni je asistent đakovačke sekcije Udruženja hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik“, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predaje: duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova u kršćanskoj duhovnosti.

Povodom imenovanja, mons Mrzljak uputio je čestitku novom biskupu u kojoj naglašava da se Crkva varaždinska raduje velikoj vijesti da je njegova Svetost papa Franjo upravo mons Radoša, nakon mons. Cujelaj i njega, odabrao novim pastirom ove mlade, varaždinske mjesne Crkve, koja je ove godine proslavila 22. obljetnicu svoga utemeljenja.

- Vaš životni i svećenički hod ohrabruje nas u tom uvjerenju budući da je Crkva Božja i dosada prepoznavala i vrednovala Vaše ljudske i svećeničke kvalitete, Vašu pastoralnu i akademsku posvećenost, a osobito zauzetost koju ste iskazali i posljednje tri godine kada Vam je povjerena zahtjevna služba rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Crkva Đakovačko-osječka u mnogim je svojim pastirima nosila korijene i dušu ovih naših hrvatskih krajeva. Upravo ove godine obilježit ćemo 100. obljetnicu rođenja đakovačkog i srijemskog biskupa Ćirila Kosa u njegovoj rodnoj župi Ivanec na području Varaždinske biskupije. Stoga nas posebno veseli što nam je sada darovan pastir upravo iz redova te časne sredine. Neka Vaša slavonska širokogrudnost i hercegovačka stamenost pronađu svoje mjesto među vjernicima ovih plodnih ravnica i suncem okupanih bregova našeg Međimurja, Podravine i Zagorja, poručio je mons. Mrzljak novom varaždinsko biskupu.

Podsjećamo, Mrzljak se na mogući završetak svoje biskupske službe osvrnuo prije Uskrsa, na konferenciji za novinare. 

- Biskupi kad navrše 75 godina, a ja sam navršio u siječnju ove godine, dajemo Svetom ocu na raspolaganje svoju službu. Napišemo pismo i onda čekamo kakav će odgovor biti, a zasad nema nikakvog odgovora. Vidjet ćemo se još ako Bog da zdravlje, ali hoće li se nešto dogoditi, a sigurno hoće, jer svaki čovjek ima svoj "vijek trajanja", onda Crkva uvijek ima način na koji će urediti da biskupija ima svojeg upravitelja, biskupa - rekao je tada Mrzljak.

> Varaždinski biskup Mrzljak: izađimo na izbore, treba preuzeti odgovornost

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.