Bože Radoš novi varaždinski biskup, mons. Mrzljak apostolski administrator Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bože Radoš novi varaždinski biskup, mons. Mrzljak apostolski administrator

IHR/Varaždinske vijesti | 1.8.2019. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

Novi varaždinski biskup je vlč. Bože Radoš, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je dosad bio u službi rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Obznanjeno je to danas u podne u biskupijskom ordinarijatu Varaždinske biskupije, a u tim se trenucima začuo dugotrajni zvuk zvona varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, kao i ostalih crkava u gradu Varaždinu. Kako je rekao mons. Janusz Błachowiak, Sveti Otac Franjo prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskoga prava. Uz čestitke novoizabranom biskupu Boži Radošu i cijeloj Varaždinskoj biskupiji, mons. Błachowiak je  uime Apostolske nuncijature izrazitio zahvalnost mons. Mrzljaku za dugogodišnju pastoralnu službu i istovremeno uručiti mu dekret Kongregacije za biskupe kojim ga se imenuje apostolskim administratorom.

Mrzljaka, koji je napunio 75 godina i 12 godina vodio biskupiju, papa Franjo imenovao apostolskim administratorom dok novi varaždinski biskup ne bude zaređen, što će se po prvi put dogoditi u Varaždinu, ali se još ne zna točan datum.

Objavi ovog velikog događaja za Varaždinsku biskupiju, ali i cijelu Katoličku Crkvu u Hrvatskoj, u Biskupskom su ordinarijatu, uz velik broj novinara, prisustvovali kanonici Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene sa sjedištem u Varaždinu, zatim članovi Zbora savjetnika Varaždinske biskupije, mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, i mr. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupijskog bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu

odluka_novi_biskup_10.JPG

Vlč .Bože Radoš je rođen 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je Bože, nakon što je završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu, koji je diplomirao 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije, objavljeno je na Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima. Nakon toga, jednu godinu je obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. godine započeo postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan na službu duhovnika u đakovačkoj Bogosloviji, koju obnaša sve do sada. Uz to, u Nadbiskupiji obnaša službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije i u više navrata bio je član Prezbiterijalnoga vijeća. Duhovni je asistent đakovačke sekcije Udruženja hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik“, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora Papinskog hrvatskog zavoda svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predaje: duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova u kršćanskoj duhovnosti.

Povodom imenovanja, mons Mrzljak uputio je čestitku novom biskupu u kojoj naglašava da se Crkva varaždinska raduje velikoj vijesti da je njegova Svetost papa Franjo upravo mons Radoša, nakon mons. Cujelaj i njega, odabrao novim pastirom ove mlade, varaždinske mjesne Crkve, koja je ove godine proslavila 22. obljetnicu svoga utemeljenja.

- Vaš životni i svećenički hod ohrabruje nas u tom uvjerenju budući da je Crkva Božja i dosada prepoznavala i vrednovala Vaše ljudske i svećeničke kvalitete, Vašu pastoralnu i akademsku posvećenost, a osobito zauzetost koju ste iskazali i posljednje tri godine kada Vam je povjerena zahtjevna služba rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Crkva Đakovačko-osječka u mnogim je svojim pastirima nosila korijene i dušu ovih naših hrvatskih krajeva. Upravo ove godine obilježit ćemo 100. obljetnicu rođenja đakovačkog i srijemskog biskupa Ćirila Kosa u njegovoj rodnoj župi Ivanec na području Varaždinske biskupije. Stoga nas posebno veseli što nam je sada darovan pastir upravo iz redova te časne sredine. Neka Vaša slavonska širokogrudnost i hercegovačka stamenost pronađu svoje mjesto među vjernicima ovih plodnih ravnica i suncem okupanih bregova našeg Međimurja, Podravine i Zagorja, poručio je mons. Mrzljak novom varaždinsko biskupu.

Podsjećamo, Mrzljak se na mogući završetak svoje biskupske službe osvrnuo prije Uskrsa, na konferenciji za novinare. 

- Biskupi kad navrše 75 godina, a ja sam navršio u siječnju ove godine, dajemo Svetom ocu na raspolaganje svoju službu. Napišemo pismo i onda čekamo kakav će odgovor biti, a zasad nema nikakvog odgovora. Vidjet ćemo se još ako Bog da zdravlje, ali hoće li se nešto dogoditi, a sigurno hoće, jer svaki čovjek ima svoj "vijek trajanja", onda Crkva uvijek ima način na koji će urediti da biskupija ima svojeg upravitelja, biskupa - rekao je tada Mrzljak.

> Varaždinski biskup Mrzljak: izađimo na izbore, treba preuzeti odgovornost