Varaždinski biskup Mrzljak u božićnoj poruci i o nasilju među mladima i navijačima

VV | 21.12.2017. u 14:43h | Objavljeno u Aktualno

Na tradicionalnom susretu varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka s predstavnicima javnih medija u utorak 19. prosinca, u dvorani Biskupskog ordinarijata, predstavljena je biskupova božićna poruka. Biskup je ujedno napravio kraći rezime događaja godine na izmaku.

Podsjetio je pritom i na jedan tužni događaj, a to je smrt generalnog vikara mons. Ivana Godine u 65. godini života.

- To nas je iznenadilo i ražalostilo. On je bio važan čimbenik u životu naše biskupije. Zapravo je bio upravitelj biskupije od smrti prvog biskupa Marka Culeja, od kolovoza 2006., pa do ožujka 2007., kada sam ja preuzeo službu biskupa. Njega ćemo se uvijek sjećati - kazao je biskup Mrzljak i dodao kako je ova godina bila sva u znaku 20. obljetnice Varaždinske biskupije.

Podsjetio je kako je središnji dio proslave bila misa zahvalnica koju je trebao predvoditi kardinal Josip Bozanić, no koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći, ali je poslao tim povodom svoju pastirsku poruku. Biskup nije propustio spomenuti izložbu "Trag dobrote - 20. godina Varaždinske biskupije" koju je bilo moguće razgledati tijekom listopada u palači Herzer, ali koja je opet biti moguća za razgled u Čakovcu (veljača 2018.), Koprivnici (svibanj) i Lepoglavi (srpanj).

- Ono što nas je najviše razveselio je dovršetak Caritasovog doma na Banfici - nastavio je biskup te dodao kako se očekuje proširenje aktivnosti na toj lokaciji, prije svega dovršetak kapele gdje bi se događali molitveni susreti.

- Najveći skup u Varaždinskoj biskupiji u 2017. godini bila je Sveta Nedjelja u Ludbregu kada nas je posjetio mons. Egidije Živković, biskup iz Gradišća, koji je održao značajnu propovijed u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Isto tako, valja izdvojiti susret katolika iz Hrvatske i Slovenije u Stični blizu Ljubljane. Iz naše biskupije stiglo je 20-ak autobusa, a ukupno je bilo više od 5.000 hodočasnika iz Hrvatske i Slovenije na naše opće oduševljenje. Još jedan radostan događaj je ređenje četvorice novih đakona, što je nakon dvije sušne godine bez duhovnih zvanja, znak ohrabrenja. Uz ovu četvoricu u Zagrebu imamo još 20-ak bogoslova - rekao je biskup na druženju s novinarima čestitavši pritom svima radostan i blagoslovljen Božić.

U nastavku donosimo ovogodišnju biskupovu božićnu poruku:

Draga braćo svećenici, đakoni, redovnici i redovnice!

Draga braćo i sestre!

U svakoj ljudskoj obitelji osjeća se radost pri dolasku na svijet novoga člana – pri rođenju djeteta. Najprije se traži sigurnost da je dijete začeto i počinje život pod srcem majke. Otac i majka priopćuju tu vijest najbližoj rodbini, ponajprije svojim roditeljima i prijateljima. Oni dalje prenose tu vijest radujući se novom životu koji dolazi. Radost i veselje još uvijek zatomljuju u svojem srcu. Treba još čekati devet mjeseci da se pokaže život. Ti mjeseci su radosni, ali još uvijek puni strepnje i molitve upravljene Gospodaru života da bdije nad začetim, ali još nerođenim životom. To je svojevrsni advent ili došašće, očekivanje u svakoj obitelji. Rođenje donosi radost i čestitanje. Taj put prošli su Marija i Josip sa svojim najbližima, poput Elizabete i još nerođenog Ivana. Svake godine mi biskupi upućujemo svoje čestitke razmišljajući o riječima i porukama božićnog Otajstva. Slaveći po 21. put Božić u našoj mladoj Varaždinskoj biskupiji, želimo što dublje ući u otajstvo Božića. Evo što je za prvi Božić 1997. poručio prvi biskup Marko Culej: „Isus dolazi u ovaj svijet da zajedno s nama putuje teškim putem čovječanstva.

Unatoč svoj tami zla, grijeha, sukoba i smrti, upravljeni smo Svjetlu, svom izvoru, na putu smo u domovinu svjetla. To je naš cilj. Svjetlo koje je zasjalo u Betlehemu Isusovim rođenjem prije 2000 godina još uvijek sja i nikakva sila ne može ga više ugasiti. Betlehem i Kalvarija, kolijevka i križ, pelenice i zavoji u praznom grobu uskrslog jutra tragovi su koje nitko ne može izbrisati. Stoga: 'Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin!' (Lk 2, 10) Neka je sretan Božić svakomu djetetu koje se nalazi u kolijevci ili pod majčinim srcem! Sretan Božić svoj djeci i svim mladima koji se raduju budućnosti! Sretan Božić vama majke i očevi koji strepite nad sudbinom svojom i svoje djece! Sretan Božić svima vama koji ste prikovani uz bolesnički krevet u čija se srca usadila tuga i bol! Sretan Božić svim ranjenima, svima koji rade u bolnicama, rodilištima, domovima umirovljenika ili njeguju bolesne u obitelji.“ Tako poručuje blagopokojni biskup Marko. A prije nekoliko godina u svojoj poruci rekao sam sljedeće: „Slaveći utjelovljenu Riječ Božju, upitajmo se kakve su naše riječi koje govorimo ili pišemo?! Jesu li istinske ili lažne?! Možda čak klevetničke?! Jesu li to riječi koje drugoga vrijeđaju, koje šire mržnju ili su riječi dijaloga i prijateljstva koje ljude zbližavaju?! Mogu li psovačke ili prostačke riječi koje često čujemo u našim javnim medijima, koji su dostupni djeci, učini svijet boljim?

Mogu li odgojno djelovati na djecu ili mlade? Mogu li smanjiti nasilje među mladima u školi, u obitelji, među navijačima na sportskim stadionima i sl.? Nisu li već nepristojne riječi, riječi koje vrijeđaju izazov za nasilje? Neki bi to čak htjeli opravdati folklorom ili kulturom. Ako bi to bila kultura, onda smo zaboravili značenje te riječi. Utjelovljena Riječ Božja poziva nas na nasljedovanje i po tome koliko slijedimo svojim životom taj put, mi pokazujemo koliko smo vjernici, koliko smo kršćani. Božić nam, doista, može biti jedan veliki ispit savjesti i nadahnuće za još hrabriji hod za Isusom iz Nazareta čiji poziv je upućen svakom čovjeku.“ Dopustimo da Riječ Božja – Isus Krist uđe u naš osobni, obiteljski i društveni život. Neka vam je sretan i blagoslovljen Božić! 

mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski