Varaždinske arhitektice o Optujskoj: Nadamo se kako će uz vojsku ostati i prostor za građane

Vojarna u Optujskoj ulici predmet je višegodišnjeg zanimanja i rada varaždinskih arhitektica Maje Kirete i Emilije Vlahek, koje su aktivne na projektima revitalizacije vojarne još od 2010. godine.

- Naš višegodišnji rad na revitalizaciji vojarne u Optujskoj proizašao je iz želje da ukažemo na činjenicu da je gradski prostor javno dobro, resurs s kojim treba postupati mudro i pažljivo na dobrobit svih stanovnika grada. Napuštena vojarna u Optujskoj je definitivno primjer prostora s velikim, a neiskorištenim potencijalom pa smo je još 2010. godine odlučili “obraditi” u sklopu radionice - kazale su nam.

Njihov rad podržava i Komora arhitekata, koja će sa 7.500 kuna financirati njihov projekt koji će biti realiziran do sredine 2018.

- Primijetile smo da postoji niz problema s kojima se susrećemo kako mi, tako i drugdje gdje se bave vojarnama pa želimo razmijeniti iskustva i informirati javnost o dosada učinjenom - kazala nam je Maja Kireta, objašnjavajući za što će se utrošiti spomenuti novac. Njihove zamisli došle su u pitanje povratkom vojske.

- Žalosno je to što se u nas prostor planira bez sudjelovanja građana i struke, kao što se to dogodilo upravo sada. Godinama radimo na revitalizaciji vojarne, štoviše Grad Varaždin je od EU dobio i sredstva za projekt MAPS (“Military assets as public spaces”) u sklopu kojeg se izrađuje akcijski plan rada na vojarni, a sad se događa nešto mimo toga - veli Maja Kireta govoreći o programu koji do iduće godine treba iznjedriti konkretna rješenja za vojarnu. Međutim, ipak smatra da povratak vojske sam po sebi ne mora biti u kontradikciji s revitalizacijom vojarne u Optujskoj.

- Detalji povratka vojske u Varaždin za sada nam nisu poznati, kao ni široj javnosti. Nadamo se da se neće dogoditi da vojska ponovo zauzme cijeli prostor vojarne i time ga u potpunosti zatvori za javnost - veli Maja Kireta. Smatra da se trebala provesti šira javna rasprava.

- Nadamo se da će nova gradska vlast ostvariti uspješan dijalog s državnim tijelima o vlasništvu i namjeni prostora vojarne i da će se svi interesi za korištenjem prostora vojarne razmatrati u okviru projekta MAPS.

Smatramo da je iznimno važno da se projekt MAPS uspješno završi jer tako otvaramo ili zatvaramo vrata Varaždinu na natječajima za sredstva iz EU fondova - zaključila je arhitektica Maja Kireta.

Građani u vojarni žele sport, rekreaciju i kulturu

Arhitektica Vlahek kazala je kako je u sklopu projekta MAPS među građanima provedena anketa o tome koje sadržaje žele u prostoru vojarne.

- Najviše ih se izjasnilo kako želi da se prostor prenamijeni u funkcije sporta i rekreacije, obrazovanja, znanosti i kulture, ali i za hostel - kazala je Emilija Vlahek. Participativni pristup drži ključnim za osmišljavanje sadržaja javnih prostora.

- Iskreno se nadam kako će sva iskustva koja smo stekli kroz rad na vojarni biti od pomoći da se i drugi javni gradski prostori stave u funkciju, a ne da stoje zapušteni. Mnogo je potencijala, samo treba početi raditi - zaključuju arhitektice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.