Varaždinska županija prvi put po gospodarskoj snazi iznad nacionalnog prosjeka

vv / hgk | 15.1.2019. u 23:18h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija, uz Istarsku i  Primorsko-goransku županiju te Grad Zagreb,  jedine su sredine razvijenije od državnog prosjeka, sudeći prema  indeksu gospodarske snage koji je izračunala HGK za 2018.  Zahvaljujući rastu indeksa za više od tri posto u odnosu na onaj za 2017., Varaždinska županija se tako po gospodarskoj snazi po prvi put našla iznad  nacionalnog prosjeka, i to s indeksom od 102,9.  Na trećem mjestu je Primorsko-goranska županija (106,1), drugom Istarska (129,3), a prvi je Grad Zagreb (indeks 147,8).

Indeks između 90 i 100 posto imaju Zagrebačka (97,2), Međimurska (92,7), Zadarska  (92,2) i Dubrovačko-neretvanska (92,2) te Koprivničko-križevačka (90,6) županija. Vukovarsko-srijemska županija, čiji je indeks  gospodarske snage 85,4  posto, napravila je najveći iskorak u odnosu na 2017., skočivši za pet mjesta.  Najslabiji indeks imaju  Virovitičko-podravska (66,5), Požeško-slavonska (67,5) i Bjelovarsko-bilogorska županija (68,5).

indeks_hgk_2017.JPG

Odjel za makroekonomske analize Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK je 2016. prvi put izradio indeks gospodarske snage prema kojem su rangirane županije u Hrvatskoj.

HGK indeks gospodarske snage kompozitni je pokazatelj koji se računa kao zbroj ponderiranih osnovnih gospodarskih pokazatelja u trogodišnjim prosjecima te demografske projekcije radi mjerenja stupnja gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija u odstupanju od prosjeka RH (indeks gospodarske snage iznad 100 pokazuje da je pojedina županija iznad prosjeka RH, dok vrijednost niža od 100 znači da je pojedina županija ispod prosjeka RH)

-Time se realnije definira međusobno pozicioniranje županija te se doprinosi aktiviranju razvojnih resursa pojedine županije. Konačno, ovim se sustavom ocjenjivanja i razvrstavanja dobiva analitička podloga za praćenje promjena u stupnju gospodarske razvijenosti županija (indeks se može ažurirati s novim podacima), vele u HGK.

HGK indeks gospodarske snage županija za 2016. i 2017. godinu
izračunat je kao zbroj ponderiranih rangova šest gospodarskih pokazatelja te projekcije kretanja stanovništva:

• BDP po stanovniku
• ukupni prihod poduzetnika po zaposlenom
• prosječne neto plaće po zaposlenom
• neto dobit poduzetnika po zaposlenom
• prihod na inozemnom tržištu poduzetnika po zaposlenom
• stopa nezaposlenosti
• projekcija promjene broja stanovnika.