Varaždinska županija osnovala Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija osnovala Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju

Varaždinske vijesti | 3.4.2018. u 10:08h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska županija uvijek je bila predvodnik u kreiranju i provođenju projekata na području obrazovanja, poput sufinanciranja prijevoza, povlaštenih studentskih kredita, pokretanja Centara izvrsnosti, davanja učeničkih i studentskih stipendija - istaknuto je u Županijskoj palači u Varaždinu na konstituirajućoj sjednici Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije koja je održana u četvrtak, 29. ožujka.

- Moramo prihvatiti promjene na tržištu, a prilagoditi se moraju i obrazovne ustanove, ali i poslodavci. Upravo iz takvih potreba osnovan je ovaj Savjet, koji je do sada bio Savjet za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju, kojem smo upravo iz tog razloga dodali i obrazovanje - naglasila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana koja se prisutnim članovima Savjeta obratila u ime Varaždinske županije.

Prošle godine u jesen održan je sastanak predstavnika poslodavaca, obrazovnih institucija, HOK, HGK i HZZ-a, i provedena je anketa čiji bi rezultati trebali doprinijeti kreiranju upisne politike za sljedeću školsku godinu, koja odgovara potrebama poslodavaca. Napravljena je i analiza na velikom broju gospodarstvenika, na koji način poslodavci mogu privući potreban kadar, bilo davanjem stipendija, ili nekim drugim olakšicama ili uvjetima. O ovim temama govorili su predsjednica Savjeta Nina Begičević Ređep i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Miroslav Huđek.

- Napravili smo kvalitetnu analizu o kojoj smo danas ovdje govorili i jako mi je drago da se u istraživanje uključio veliki broj naših tvrtki. Iz te analize proizašli su konkretni zaključci i definirane su potrebe naših tvrtki i obrta. Usuglasili smo niz mjera koje su nam bitne poput Centara izvrsnosti za strukovne škole, potrebe pojačanja obrazovanja u proizvodnim djelatnostima, izmjena programa strukovnog obrazovanja što konkretno znači više se fokusirati na stručne predmete i praksu te programe kreirati zajedno s poslodavcima. Ima tu još mnogo vrlo kvalitetnih mjera i vjerujem da će Savjet raditi dobro i konstruktivno - rekla je prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep.

- Županija je pokrenula cijeli niz investicija i projekata koji direktno utječu na rast našeg gospodarstva, na rad naših tvrtki i obrtnika koji su u te projekte uključeni. Također, Varaždinska županija pokrenula je brojne aktivnosti na međunarodnoj razini, a kako se sva tri područja djelovanja Savjeta mogu povezati pokazuje najbolje pokazuje primjer da je župan Čačić izabran za predsjedavajućeg u Odbor za obrazovanje, kulturu i mlade Skupštine europskih regija. Ujedno je postao član Izvršnog odbora ove organizacije, što nam zapravo otvara priliku da pokrenemo projekte i inicijative za koje smatramo da će koristiti kako Varaždinskoj županiji tako i drugim regijama s kojima možemo razmijeniti iskustva – dodala je Martinčević.

Za predsjednicu Savjeta izabrana je prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep, za zamjenika predsjednice Damir Kirić, a članove izv.prof.dr.sc. Marina Klačmer Čalopa, izv.prof.dr.sc. Damir Vusić, Snježana Marciuš (Hrvatska gospodarska komora - ŽK Varaždin), Mario Milak (Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Varaždinske Županije), Sanja Ostroški (Hrvatska udruga poslodavaca, Regionalni ured Varaždin), Branka Saško (Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin), Goran Kanižaj (Mobilisis), Stiven Toš (Bomark Pak d.o.o.), Miroslav Huđek - pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske Županije  Snježana Ljubović, koordinator Ureda za privlačenje investicija u Agenciji za razvoj Varaždinske županije, Emilija Skočibušić - Tehnološki park Varaždin, Mladen Jakopović (OPG Jakopović) i Robert Gotić (GK grupa d.o.o.).

Savjet_za_obrazovanje_gospodarstvo_medjuregionalnu_suradnju_2.JPG