Varaždinska županija nakon 55 dana dobila prvu novu zarazu koronavirusom Foto: Krešimir Đurić

Varaždinska županija nakon 55 dana dobila prvu novu zarazu koronavirusom

VV | 28.6.2020. u 11:53h | Objavljeno u Aktualno

Nakon punih 55 dana u Varaždinskoj županiji imamo zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mlađoj muškoj osobi s blagom kliničkom slikom i poznatim izvorom zaraze. Možemo još napomenuti da izvor zaraze nije unutar Varaždinske županije, nego se radi o uvezenom slučaju.

Pacijent nije hospitaliziran nego se s obzirom na blagu kliničku sliku po novom protokolu liječi izolirano kod kuće, a pod aktivnim zdravstvenim nadzorom liječnika infektologa Opće bolnice Varaždin.

Osobama s kojima je bio u bliskom kontaktu određena je mjera samoizolacije. Ukupno se trenutno u Varaždinskoj županiji pod mjerom samoizolacije vodi 28 osoba od čega je njih 17 bliski kontakt potvrđeno zaraženih osoba. Policijska uprava Varaždinska redovito provodi nadzore te do sada nije zabilježila nijedno kršenje poštivanja izrečene mjere.

Napominjemo da su ovaj tjedan Varaždinskoj županiji pripisane i dodatne 2 zaražene osobe, koje nisu testirane u Varaždinu i zdravstveno se ne prate kod nas te se stoga vode samo statistički.

U sumi tako od početka pandemije u Varaždinskoj županiji imamo zabilježenih 48 slučaja zaraze, od čega je jedan aktivan, a dodatnih 6 osoba nam se statistički još pripisuju, s obzirom da u Varaždinskoj županiji imaju prijavljeno prebivalište.

- Situacija u Varaždinskoj županiji je i dalje izrazito zadovoljavajuća. Primjećujemo da su novi slučajevi povezani uglavnom migracijom iz trećih zemalja ili dužim zadržavanjem u zatvorenim prostorima u kojima je prevelika koncentracija ljudi. Vjerujem da smo svi svjesni da su mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo komunicirane upravo s namjerom da spriječe nekontrolirano širenje virusa, a vlastitim intenzitetom pridržavanja utječemo na razinu rizika – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.