Varaždinska županija s najnižom stopom nezaposlenosti od svih županija Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinska županija s najnižom stopom nezaposlenosti od svih županija

IHR/Varaždinske vijesti | 28.11.2021. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Varaždinske županije u prošloj godini evidentirano je prosječno mjesečno 2950 nezaposlenih osoba, što je više za 408 osoba, odnosno 16,1 posto u odnosu na prosječan broj nezaposlenih u 2019. godini. Prosječna stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji bila je 4,3 posto, što je druga najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj - navodi se u Informaciji o stanju gospodarstva Varaždinske županije za 2020. i prvo polugodište 2021. godine, koje će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine Varaždinske županije u utorak.

U protekloj je godini na Zavodu za zapošljavanje bilo prijavljeno 8365 slobodnih radnih mjesta. Najviše se radnika tražilo u prerađivačkoj industriji, a s evidencije nezaposlenih je zaposleno 3933 osoba, što je 6,2 % više u odnosu na 2019. godinu.

- U prvom polugodištu ove godine nastavljen je pad broja nezaposlenih te je u lipnju ove godine Varaždinska županija imala najnižu stopu nezaposlenosti od svih županija: stopa nezaposlenosti iznosila je 3,5 %, što je dvostruko manje u odnosu na državni prosjek, gdje je stopa nezaposlenosti bila 7,3 % - navodi se u materijalima koji će se naći pred županijskim vijećnicima.

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid-19 u protekloj je godini iz županijskog proračuna dodijeljene potpore u iznosu od 1.778.500 kuna za 585 obrta, uglavnom po osnovi smanjenja plaća zaposlenika, kao i zaposlenika trgovačkih društava u pretežitom vlasništvu Županije. Uz to su u prvom polugodištu ove godine dodijeljene potpore event industriji i putničkim agencijama u iznosu od 225.000 kuna, tako da je ukupno iz županijskog proračuna za ublažavanje posljedica pandemije izdvojeno više od dva milijuna kuna.

Što se tiče plaća, prosječna neto plaća po zaposlenom u gospodarstvu Varaždinske županije u prošloj je godini iznosila 5.257 kuna. Iako je to u odnosu na 2019. godinu povećanje od 120 kuna, odnosno 2,3 %, plaće u našoj županiji još su uvijek znatno manje od državnog prosjeka, i to za 714 kuna ili 12 %, što je višegodišnje obilježje kretanje plaća.

U 2020. godini Varaždinska županija se tako našla na 13. mjestu svih županija po prosječnim plaćama u gospodarstvu.