Varaždinska županija i dalje će sufinancirati stambene kredite zdravstvenim radnicima Foto: Krešimir Đurić

Varaždinska županija i dalje će sufinancirati stambene kredite zdravstvenim radnicima

Varaždinske vijesti | 10.3.2021. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači danas je potpisan dodatak ugovora za nastavak sufinanciranja stambenih kredita zdravstvenim radnicima između Varaždinske županije i Zagrebačke banke. Ugovor su potpisali zamjenik župana Robert Vugrin i predstavnica Zagrebačke banke, Zagorka Mintas, direktorica Regije Kontinentalna Zapad, a potpisivanju su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović te ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović informirao je prisutne o detaljima potpisanog dodatka Ugovora.

ugovori_subvencioniranje_kredita_lijecnici_10032021_2.jpg

- Nastavljamo s mjerom koja se do sada pokazala iznimno uspješnom. S tom mjerom smo krenuli 2019. godine i do sada je od strane Županije sufinancirano 72 kredita. Trenutno smo na razini 3400 eura mjesečne subvencije, a to iznosi oko 41 tisuću eura godišnje. U pet godina je to otprilike 210 tisuća eura. Subvencionirana kamata iznosi 1.85% i u prvih pet godina Županija subvencionira svaki stambeni kredit kojeg si pojedini zdravstveni djelatnik uzme. Postoje primjeri uzimanja i drugog kredita nakon isplate prvoga ukoliko dolazi do potrebe za većim stambenim prostorom. Ta činjenica ide u prilog atraktivnosti, ali i uspješnosti ove mjere – rekao je Jakopović.

Zagorka Mintas izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem banke u realizaciji ove mjere.

ugovori_subvencioniranje_kredita_lijecnici_10032021_4.jpg

- Ova suradnja pokazuje da potičemo i promoviramo pozitivne trendove u našem društvu te svojim poslovanjem postižemo pozitivan društveni utjecaj. Stambeno pitanje je najbitnije pitanje svakog čovjeka tako da nam je drago da već treću godinu zaredom pomažemo liječnicima i medicinskom osoblju da riješe svoje stambeno pitanje na kvalitetan i povoljan način. Nadam se da ćemo ovom mjerom osigurati da Varaždinska županija i dalje ostane kvalitetno mjesto za rad i život svim liječnicima te svom medicinskom osoblju. Posebno nas veseli da možemo tome doprinjeti u ovom pandemijskom vremenu kada su nam upravo liječnici i medicinsko osoblje izuzetno važni – rekla je Mintas.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić pohvalio je nastavak sufinanciranja stambenih kredita te se pritom zahvalio Županiji i Zagrebačkoj banci.

- Opća bolnica Varaždin prepoznala je važnost zadržavanja prvenstveno zdravstvenog, ali i drugog kadra u bolnici. Još 2017. godine zajedno smo sa Županijom donijeli kadrovsku strategiju koja je bila potaknuta činjenicom da su promjenom određenih pravilnika stvoreni uvjeti za lakši odlazak liječnika. Strategija je obuhvatila čitav niz akcija usmjerenih zadržavanju kadrova u bolnici. Naime, uvidjeli smo da je plaća samo jedan od faktora zbog kojih se odlazi van Hrvatske te da veliku ulogu kod ostanka imaju i edukacija te stambeno pitanje. Shodno tome na godišnjoj razini smo iz našeg proračuna osigurali 300 tisuća kuna za edukaciju svojih djelatnika - rekao je Kudelić.

ugovori_subvencioniranje_kredita_lijecnici_10032021_3.jpg

- Zajedno sa Županijom osigurane su dodatne mjere i dodatna sredstva kao što su plaćanje postdiplomskih i znanstvenih studija, primarijata te specijalističkih studija. Krenuli smo i s uređenjem dječjeg vrtića za djecu zaposlenika naše bolnice. Smatramo da ovaj čitav niz mjera zasigurno doprinosi kvaliteti života naših djelatnika. U posljednje četiri godine je iz susjednih ustanova u našu bolnicu došlo 22 specijalista, od toga ih je iz Čakovca osmero. Primljeno je i novih 80 specijalizanata. Upravo su mjere koje poduzimamo zajedno s našim osnivačem, Varaždinskom županijom, pridonijele tome. Tako i osiguranje stambenog prostora ide u prilog tome. Stoga zahvaljujem Županiji i Zagrebačkoj banci te se nadam i pokretanju drugih akcija koje će ići u korist naše Opće bolnice – istaknuo je Kudelić.

Zamjenik župana Robert Vugrin je istaknuo kako je za podizanje razine kvalitete u zdravstvu potrebno ulagati u sve sastavnice kao što su infrastruktura, oprema i ljudstvo.

- Dolaskom župana Čačića 2017. godine bili smo suočeni s velikim izazovom u vidu odlaska liječnika i visoko obrazovanog zdravstvenog kadra. U sustavu zdravstva odmah su pokrenuta višemilijunska ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju zdravstvene opreme, a krenulo se i s ulaganjem u ljude bez kojih zdravstveni sustav ne bi mogao ni postojati. Cilj je bio povezati zdravstvene djelatnike sa sredinom u kojoj rade, a to je najlakše ako oni ovdje žive i imaju svoje obitelji. Na današnji dan u šest zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Varaždinska županija imamo 999 zdravstvenih djelatnika visoke i više stručne spreme. Riječ je o 417 doktora medicine i 582 zdravstvena radnika više i visoke stručne spreme. Do sada su dodijeljena 72 kredita, a iznos kojim Županija sufinancira već postojeće kredite nije mali. Govorimo o iznosu od 1,6 milijuna kuna u petogodišnjem razdoblju. Želja nam je osigurati ostanak visoko obrazovanog kadra ali i privući nove kadrove. Uz sve navedeno dodatno sufinanciramo postdiplomske studije zdravstvenim radnicima s preko 800 tisuća kuna u posljednje tri godine, a ne treba zanemariti i sufinanciranje najma stanova liječnicima. Župan je s tisuću kuna nagradio one zdravstvene radnike koji su dali najveći doprinos u ovoj krizi, a inicirali smo i priznavanje statusa COVID bolnice Općoj bolnici Varaždin. Svjesni smo da bez ljudi nema kvalitetnog zdravstvenog sustava te ćemo i dalje nastojati ulagati u cjelokupni zdravstveni sustav – zaključio je Vugrin.

ugovori_subvencioniranje_kredita_lijecnici_10032021_5.jpg