Varaždinska policija prva u nas dronom nadzire i upravlja prometom

| 2.3.2023. u 20:44h | Objavljeno u Aktualno

Sukladno ugovoru s PU varaždinskom, Hrvatske su ceste osigurale 9.000 eura i provele postupak nabave tražene opreme, koja se sastoji od bespilotne letjelice DJI Mavic 3 i prateće opreme

Pazi, policijski dron, upozorenje je koje će se zacijelo uskoro upućivati vozačima na državnim cestama na području Varaždinske županije, budući da je PU varaždinska za nadzor i upravljanje prometom nabavila bespilotnu letjelicu DJI Mavic 3.

Radi dodatnog povećanja sigurnosti prometa te kvalitetnijeg nadzora i upravljanja prometom na cestama Varaždinske županije, koji je lani oduzeo rekordan broj života zbog izlijetanje poljskog autobusa s autoceste, Policijska uprava varaždinska kontaktirala je Hrvatske ceste radi nabave dodatne potrebne opreme.

Budući da su Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatske ceste sukreatori Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a na lokalnoj razini upravo ovakvi projekti utječu na sigurnost prometa, ali i na sigurnost građana u širem smislu, Hrvatske su ceste osigurale 9.000 eura i provele postupak nabave tražene opreme, koja se sastoji od bespilotne letjelice (tzv. drona), pripadajuće informatičke opreme za upravljanje bespilotnom letjelicom te opreme za pohranu prikupljenih podataka.

Što točno mogu očekivati vozači zbog uvođenja drona u nadzor i upravljanje prometom, bit će riječi prilikom njegove sutrašnje primopredaje između predstavnika Policijske uprave varaždinske, načelnika Predraga Benčića i predstavnika Hrvatskih cesta, člana Uprave Alena Leverića.