Zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu

vv | 28.2.2023. u 19:42h | Objavljeno u Aktualno

U siječnju je Drago Makaj ostao bez supruge, tri dana nakon što je ured noći dva puta zvao hitnu zbog njezinog teškog disanja i neizdrživih bolova zbog zadebljanog gležnja.

>> "Supruga je čekala 6 sati Hitnu u strašnim bolovima, idući dan je umrla u bolnici"

Ministarstvo zdravstva poslalo je u nadzor, a danas su objavljeni rezultati zdravstveno-inspekcijskog nadzora u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, Općoj bolnici Varaždin i ordinacijama obiteljske medicine dr. Tamara Bosak i dr. Ana Nanovski.

Nakon obavljenog zdravstveno-inspekcijski nadzora u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, Općoj bolnici Varaždin i ordinacijama obiteljske medicine Tamara Bosak, dr. med. i Ana Nanovski, dr. med, vezano uz slučaj pacijentice R.K. koja je čekala na hitnu šest sati, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu te će u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere.

Zaključak Stručnog povjerenstva zdravstvene inspekcije utemeljen je na činjenici da je dispečerica, prvostupnica sestrinstva u varaždinskoj medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici drugom pozivu dodijelila kriterij nižeg stupnja hitnosti, odnosno zeleni kriterij koji označava stanja i situacije koje ne zahtijevaju hitnu medicinsku skrb. Slijedom toga, utvrđen je propust jer se zaprimljenom pozivu trebao dodijeliti žuti kriterij II. stupnja hitnosti koji predstavlja stanja koja su potencijalno opasna za život i koja zahtijevaju pregled liječnika te se naposljetku trebao uputiti tim hitne medicinske službe na intervenciju, tim više što su u tom trenutku bili dostupni svi postojeći resursi odnosno dva tima T1.

S obzirom da je utvrđeno kršenje odredbe Pravilnika o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, zdravstvena inspekcija je uputila slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj komori medicinskih sestara, Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu te rješenje medicinskoj sestri u prijavno-dojavnoj jedinici.

Od važnosti je naglasiti, kako navode u Ministarstvu zdravstva, da se pozivi u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici moraju primati i obrađivati na jedinstven, standardizirani način u Republici Hrvatskoj prema hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva koji je obavezan za sve županijske zavode hitne medicine sukladno Pravilniku o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine.