Varaždincima uskoro stižu kante za biorazgradivi otpad, ali i kontrole i kazne Foto: Krešimir Đurić

Varaždincima uskoro stižu kante za biorazgradivi otpad, ali i kontrole i kazne

| 7.11.2017. u 13:34h | Objavljeno u Aktualno

Nova Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je na snazi od 1. studenoga, izazvala je veliko zanimanje građana, a općine i gradovi cjelokupnu organizaciju i način postupanja s komunalnim otpadom na svom području najkasnije u roku od tri mjeseca moraju uskladiti s ovom uredbom, dakle do 31. siječnja 2018. godine.

- Uredba je izazvala dosta kontroverzi i rasprava u Hrvatskoj, jer većina gradova nije spremna za njenu provedbu, a ja mogu reći da je Varaždin spreman. Ova uredba zapravo legalizira, odnosno govori o onome što smo mi počeli raditi već 2002. i 2003. godine. Počeli smo sa selektivnim odvajanjem otpada, što se kasnije još intenziviralo podjelom vreća. Taj projekt treba nastaviti pa mogu najaviti da će građani, oni koji žive u stambenim zgradama i oni koji neće htjeti u svojim dvorištima sami kompostirati biootpad, dobiti treću kantu. To će biti kanta za biorazgradivi otpad. Natječaj je u tijeku i vjerujem da bismo do kraja godine te kante već mogli nabaviti i podijeliti ih građanima, koji će onda imati obvezu posebnog prikupljanja biorazgradivog otpada - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na konferenciji za medije održanoj danas na prostoru varaždinskog reciklažnog dvorišta.

reciklazno_dvoriste_varazdin_4.JPG

Osvrnuo se i dosad postignute rezultate u odvojenom prikupljanju i odvozu otpada.

Radnici Čistoće kao "inspektori"

- Mi smo i dosadašnjim mjerama smanjili otpad 40 posto po volumenu, a po masi oko 20 posto. S odvajanjem biorazgradivog otpada smanjili bismo i masu i došli bismo na oko 40-50 posto, što i jest cilj ove uredbe, i vjerujem da bismo to mogli lako postići. Usto, imamo i reciklažno dvorište, a prema posljednjim podacima, oko 4.500 kućanstava, dakle oko četvrtina kućanstava, je u ovih šest mjeseci došlo ovamo te odvojilo, odnosno odložilo otpad. Moram pohvaliti Varaždince, ljude strpljivo čekaju u redu, a čak dosta dobro i sami razvrstaju otpad. Moram napomenuti da će radnici Čistoće dobiti javne ovlasti, postati "inspektori" i provjeravati u kantama razvrstavaju li građani otpad - istaknuo je Čehok.

Spomenuo je da postoji i interes pojedinih općina za zajedničkim korištenjem reciklažnog dvorišta u Varaždinu, a najavio je i dodatne novosti za građane, koje su već predviđene u proračunu za iduću godinu.

reciklazno_dvoriste_varazdin_2.JPG

- Iduće godine ćemo u suradnji sa Čistoćom krenuti i u postavljanje podzemnih spremnika, odnosno kontejnera. Nastojat ćemo kroz nekoliko godina, jer to nije moguće napraviti odjednom, sve skupne kontejnere poput onih ispred stambenih zgrada, ukopati u zemlju, kako ne bi više zauzimali prostor, širili mirise te ne bi više bilo ni rasipanja smeća, a bit će čipirani - rekao je Čehok i naglasio da će taj projekt dodatno predstaviti kada će se raspravljati o gradskom proračunu.

- Najvažnije je da Grad Varaždin i građani neće plaćati nikakve penale, jer ćemo biti spremni do onog roka koji je Vlada predložila, a to je kraj siječnja iduće godine. Čekamo i državu da raspiše natječaj za sortirnice, jer bez sortirnica sve ovo neće imati puno smisla. Naime, tekstil, papir i druge vrste otpada moraju se još razvrstati i držati u sortirnici. Grad i Čistoća će, sa svoje strane, napraviti sve što treba, a vjerujemo da će i država na kraju poštivati svoju vlastitu uredbu - napomenuo je Čehok.

Računi ostaju isti - zasad

Građane najviše zanima hoće li, zbog nove Uredbe, odvoz smeća poskupjeti.

- Za sada neće biti promjena, ali - za sada. Moramo znati da se naša cijena nije mijenjala od 1997. godine. Sigurno je da ovakav način prikupljanja nosi nešto veću cijenu, ali s obzirom da smo mi napravili sve ove pripreme, nismo posegnuli za tim da odmah povećavamo cijenu. Krajem siječnja ćemo vidjeti kakvi će biti efekti. Ako bude povećanja cijene, to neće biti drastično, ali u ovom trenutku građani mogu još biti mirni - odgovorio je Čehok na novinarsko pitanje o povećanju cijena.

Dodao je kako će svi oni građani, koji neće odvajati otpad, morati platiti kaznu.

reciklazno_dvoriste_varazdin_3.JPG

- Takva je uredba i to je dobro, a vjerujem da Varaždince neće trebati kažnjavati, jer prema dosadašnjim iskustvima, što vidimo i na primjeru reciklažnog dvorišta, ljudi se ipak drže reda - zaključio je Čehok.

Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom i njen utjecaj na cijenu odvoza pojasnio je direktor Čistoće Davor Skroza.

- Uredbom Vlade je definirana i cijena javne usluge, koja se sastoji od tri dijela. Prvi je obavezna minimalna javna usluga, a to je onaj fiksni dio za sakupljanje u koji ulaze svi troškovi kako bi se ta usluga mogla normalno i kontinuirano obavljati. Drugi dio je cijena za predanu količinu miješanog komunalnog otpada, to je varijabilni dio - znači koliko smeća napravite, toliko će se to i platiti. Treći dio je cijena ugovorne kazne za one koji ne odvajaju otpad - istaknuo je Skroza i ponovio kako se fiksni dio cijene nije mijenjao već 20 godina.

reciklazno_dvoriste_varazdin_5.JPG

- Vjerojatno će se ta cijena morati nešto podići. Očekujemo da će s onim varijabilnim dijelom količine predanog miješanog komunalnog otpada, koja bi se trebala smanjiti, kompenzirati povećanje cijene po osnovi fiksnog dijela. U konačnici, kad krenemo s izračunom cijene, odnosno s pripremom odluka s jedinicama lokalne samouprave, ne samo u Varaždinu, nego i u općinama u kojima sakupljamo otpad, vidjet ćemo koliko će to točno biti - dodao je Skroza.

Napomenuo je također da se Varaždinci pridržavaju postojećih odredbi o odvajanju otpada na kućnom pragu, ali i da bi situacija mogla biti još bolja.

- Tome će sigurno doprinijeti i javne ovlasti koje će radnici Čistoće imati. Ako želimo nešto postići, moramo postaviti red. Svi se pozivaju na Dansku, Njemačku, Švedsku i druge zemlje u kojima je javna usluga i kontrola putem komunalnih poduzeća sasvim normalna pojava već desetljećima - ukazao je Skroza.

- Sve su kante čipirane i moći ćemo kontrolirati koliko puta je ta kanta stavljena van, odnosno pražnjena. Točan model, broj odvoza, hoće li to biti po volumenu, sve će se to definirati Odlukama o postupanju s komunalnim otpadom u gradovima i općinama u naredna tri mjeseca - zaključio je Skroza.

reciklazno_dvoriste_varazdin_6.JPG