Varaždin: U tijeku savjetovanje s javnošću o sprečavanju nepropisnog odbacivanja otpada

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Varaždin: U tijeku savjetovanje s javnošću o sprečavanju nepropisnog odbacivanja otpada Foto: VV arhiva / ilustracija

U razdoblju od 26. lipnja do 26. srpnja provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada i Odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima je u više navrata utvrđeno nepropisno odbacivanje otpada na području Grada Varaždina.

- Grad Varaždin ovlašten je na temelju Zakona o održivom gospodarenju otpadom donijeti opći akt kojim će propisati način provođenja mjera koje se odnose na sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje otpada odbačenog u okoliš te način na koji će se provoditi posebne mjere sprečavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima se u više navrata utvrdilo nepropisno odbacivanje otpada - priopćeno je iz Grada Varaždina.

Naime, zaključkom o lokacijama i količinama odbačenog otpada te troškovima uklanjanja odbačenog otpada na području Grada Varaždina u 2017. godini, utvrđene su lokacije na kojima je više puta odbačen otpad: Arena - Recikl. dvorište, Ul. Eugena Kumičića, Bombellessova – uz cestu, te Miškulinova – Krči. Predložene mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada uključuju: uspostavu sustava za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, uspostavu sustava evidentiranja lokacija odbačenog otpada, uklanjanje otpada s javnih površina, provedbu redovitog nadzora  komunalnog redarstva radi utvrđivanja postojanja nepropisno odbačenog otpada, postavljanje prepreka ili videonadzora na više puta saniranim lokacijama, ako je to moguće, postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada na lokacijama za koje komunalno redarstvo utvrdi da na njima postoji opasnost za odbacivanje otpada, edukativno informativne aktivnosti o potrebi učinkovitog gospodarenja otpadom.

Cilj provođenja savjetovanja je upoznavanje javnosti s nacrtom Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada, kao i upoznavanje javnosti s nacrtom Odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada, radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje kao i nacrti odluka, nalaze se na web stranicama Grada Varaždina, pod točkama 22 i 23.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca zaključno s 26. srpnjem 2018. na adresu: GRAD VARAŽDIN, Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin s naznakom „Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na nacrt Odluke o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada“ odnosno „Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na nacrt Odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada u odnosu na lokacije na kojima je u više navrata utvrđeno nepropisno odbacivanje otpada na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. također putem ispunjenog obrasca.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.