Varaždin šesti grad u Hrvatskoj po ukupnim prihodima poduzetnika; najveći doprinos daje Vindija

MGA/VV | 2.11.2022. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Gradovi su, između ostalih, i gospodarska sjedišta, pa je Fina povodom Svjetskog dana gradova (31. listopad) objavila tabelu s rezultatima poslovanja poduzetnika u deset najvećih gradova Hrvatske i to prema više kriterija.

Prema kriteriju ukupnih prihoda poduzetnika Varaždin je dospio na šesto mjesto s ukupno 16,2 milijarde prihoda koje su ostvarili varaždinski poduzetnici, a među njima se ističe Vindija. Po ostvarenim ukupnim prihodima poduzetnika ispred Varaždina su Zagreb, Split, Vukovar, Rijeka i Osijek, a nakon Varaždina su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Zadar i Čakovec.

Tablica_poduzetnici.jpg

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA, na razini Splita je to Tommy, u Vukovaru PPD (Prvo plinarsko društvo), u Rijecu su to Plodine, u Varaždinu već spomenuta Vindija, u Velikoj Gorici Lidl Hrvatska, u Svetoj Nedelji je tvrtka Medical Intertrade, u Zadru Cromaris, a u Čakovcu Mesna industrija Vajda. 

Prema kriteriju broja poduzetnika Varaždin je osmi na listi s ukupno 2.265 poduzetnika. Prema broju zaposlenih je na petome mjestu s ukupno 21.348 zaposlenih, a prema ostvarenoj dobiti je na osmome mjestu s iznosom od 818,9 milijuna kuna ukupne dobiti. 

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, na deset najvećih gradova koji u ukupnom poduzetništvu Hrvatske imaju udio od 52% u broju poduzetnika, 55,9% u broju zaposlenih, 66,5% u ukupnim prihodima te 67,7% u neto dobiti.

Razlog tome je veliki udio poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveće ukupne prihode u iznosu od 433,2 milijarde kuna (udio od 73,6% u ukupnim prihodima poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova). Iza Zagreba, prema iskazanim ukupnim prihodima su gradovi Split (4,6% udjela) i Vukovar (4,2% udjela).

Poduzetnici.jpg