Varaždin i Vodice zajedno u projektu gospodarenja otpadom

| 10.4.2018. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je Grad Varaždin s pet jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije 29. siječnja potpisao ugovor o udruživanju u projektu gospodarenja otpadom, interes o udruživanju u taj projekt je pismom namjere iskazao i Grad Vodice.

Iz tog je razloga u Gradskoj vijećnici danas potpisan Aneks Sporazuma o udruživanju u provedbi projekta “Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom”.

- Riječ je o europskom projektu kojim se u sklopu cjelokupne politike gospodarenja otpadom financiraju takozvane edukativne, promidžbene, marketinške aktivnosti koje su usmjerene na što je moguće veću informiranost građana oko pitanja gospodarenja otpadom - pojasnio je gradonačelnik Ivan Čehok, te dodao kako nikada nije dovoljno informirati građane i uvijek je važno pronaći nove kanale i novu metodologiju komunikacije kada je riječ o zaštiti okoliša.

Uz Grad Varaždin i Grad Vodice, u projekt su uključeni i Grad Varaždinske Toplice te općine Sveti Đurđ, Mali i Veliki Bukovec te Vidovec.

Projektom bi bilo obuhvaćeno 75.000 građana, a vrijedan je 1,2 milijuna kuna. Ukoliko se projekt odobri, trebao bi započeti u srpnju.

- Ovaj nam projekt poprilično može pomoći u edukaciji naših građana budući da su Vodice turistička destinacija. Ovim bismo projektom upravo napravili kvalitetne brošure i materijale za edukaciju naših građana vezano za gospodarenje otpadom - istaknula je gradonačelnica Vodica, Nelka Tomić.

Direktor Čistoće Davor Skroza istaknuo je kako će projekt vrlo vjerojatno biti odobren.

- Edukacija se definitivno mora provesti, a na jedinicama lokalne samouprave je da to provode. Ipak, najvažniji segment u svemu tome su građani. Jedinica lokalne samouprave je tu da nauči ljude na koji način se to mora provoditi i na koji način će smanjivati količine otpada, a čitava stvar je na građanima. Oni su ti koji moraju razvrstavati otpad kako bi do 2020. godine količina otpada bila smanjena za 50 posto - objasnio je Skroza.

DSC 7793