VA-MA nekad bila poprište društvenog života grada Varaždina, a danas bez funkcije propada

Petra Korpar mag. ing. arch. | 30.10.2017. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

Zgrada Vame, preteča suvremenih trgovačkih centara i nekad poprište društvenog života grada Varaždina i šire okolice, već dugi niz godina stoji bez funkcije i zbog neodržavanja polagano propada.

Dok se građani pitaju kakva je budućnost ovog kultnog zdanja, Društvo arhitekata Varaždin nastoji javnosti pokazati njezin značaj kao kulturne i građevinske baštine i objasniti zašto je važna i vrijedna čuvanja.

Interni natječaj za projekt robne kuće na Kapucinskom trgu u Varaždinu provela je 1968. godine ‘Nama’ Zagreb kao prvi investitor i naručitelj projekta, a tokom izvedbe građevina je prodana tvrtki ‘Vama’ pa je pod tim nazivom i otvorena. Prvu je nagradu osvojio iskusni trojac sastavljen od ponajboljih arhitekata hrvatske moderne - Aleksandra Dragomanovića (1921. Banja Luka – 1996. Zagreb), Radovana Nikšića (1920. Karlovac – 1987. Zagreb) i Ede Šmidihena (1930. Celje - 2015. Zagreb).

Sva trojica su diplomirali arhitekturu na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ostvarili dugogodišnje iskustvo kao arhitekti - projektanti u Hrvatskoj i inozemstvu te izgradili značajan opus zgrada od kojih su mnoge nagrađivane. Autori su imali vrlo široko teoretsko i praktično znanje te su zastupali tada vrlo suvremene stavove o gradogradnji, referiravši se ponajviše na nizozemske primjere 50-ih i 60-ih godina XX. stoljeća, koji su dali doprinos novom urbanizmu svojim nastojanjima da se zgrade vrate na ulicu, uz poštivanje pješaka i njihovih potreba, zbog čega možemo reći da je Vama proizvod svjetskih tokova u arhitekturi...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u