Uz Turist stambeno-poslovna deseterokatnica Marlex Investa Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Uz Turist stambeno-poslovna deseterokatnica Marlex Investa

Ivica Kruhoberec | 25.7.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Izmjena rubnih dijelova kulturno povijesne cjeline u sklopu V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Varaždina, koju je prihvatilo Gradsko vijeće i za koju je prethodno izdano pozitivno mišljenje nadležnih tijela, uključujući i konzervatore, omogućit će gradnju visoke zgrade južno od hotela Turista. Na toj lokaciji, točnije sadašnjem parkiralištu te i na susjednoj parceli, Marlex Invest planira graditi stambeno-poslovnu zgradu katnosti 2Po+P+10, zajedno sa trgom uz Zagrebačku ulicu, kao novim akcelatorom urbanog života tog dijela grada.

Između Aleje kralja Zvonimira i Zagrebačke ulice, prema sada već bivšoj odredbi GUP-a, bila je moguća gradnja visine do Po+P+5, uz uvjet da se na građevnoj čestici osiguraju parkirna mjesta za potrebe hotela (prema zatečenom broju) i parkirna mjesta za potrebe buduće zgrade. Umjesto toga, nakon zadnjih izmjena GUP-a, na prostoru južno od zgrade hotela “Turist “, između Aleje kralja Zvonimira i Zagrebačke ulice, moguća je gradnja stambeno-poslovne zgrade visine do 2Po+P+10, a građevina treba biti stupnjevanog volumena tako da se očuvaju vizure u prilazu iz Zagrebačke ulice (...).

Nova zgrada od deset katova trebala bi uravnotežiti suodnos masa i dati naglasak novom trgu.

- Ako se s urbanističkog i prostorno-planskog gledišta stvore potrebni uvjeti koji će omogućiti predviđenu novu izgradnju, mišljenje je kako bi s konzervatorskog gledišta, nova gradnja na ovim česticama bila prihvatljiva, a svi će se ostali konzervatorski zahtjevi definirati prilikom ishođenja građevinske dozvole, naveo je Konzervatorski odjel. Osim toga, konzervatori su dali pozitivno mišljenje i na stručnu analizu stambeno-poslovne građevine na tom prostoru autora Zorna Hebara...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...