Uz početak nastave policija najavila pojačane kontrole i poziva vozače na oprez Foto: ilustracija

Uz početak nastave policija najavila pojačane kontrole i poziva vozače na oprez

Varaždinske vijesti | 8.9.2019. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Polazak u školu za svako je dijete važan trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece.

- Uvidom u evidencije prometnih nesreća utvrđeno je da tijekom rujna i listopada na cestama Varaždinske županije u prometnim nesrećama sudjeluje i do desetero djece i to najčešće kao pješaci. S obzirom i na velik broj odgojno-obrazovnih ustanova, nema točnog mjesta gdje bi se stradavanja djece u prometu češće događala, a i dječje ponašanje na cesti često je nenadano, impulzivno te u slučaju i manjeg propusta nažalost dovodi do neželjenih posljedica. I same psihofizičke sposobnosti djece još uvijek nisu dovoljno prilagođene uvjetima u kojima se odvija suvremeni cestovni promet, jer djeca su nižeg rasta i nemaju dobru preglednost, nemaju razvijenu sposobnost točne procjene brzine kretanja vozila, skloni su zanemariti činjenicu da prelaze cestu i potpuno se usmjeriti na drugu aktivnost - napominju iz Policijske uprave varaždinske.

Stoga pozivaju roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.

- Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom, izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice - ističu iz policije.

U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, apeliraju na vozače motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban i kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila, a vozači trebaju biti spremni i na to da se u svakom trenutku dijete može iznenada pojaviti na kolniku kada se nalaze iza zaustavljenog školskog autobusa.

- U cilju zaštite djece najavljujemo češće preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo - upozoravaju iz policije.

Kako bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat će se edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.