Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima Foto: screenshot HRT

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Varaždinske vijesti | 18.3.2024. u 14:16h | Objavljeno u Aktualno

Ustavni sud danas je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je danas predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, a prenosi portal HRT-a.

- Ustavni sud objavljuje sljedeće upozorenje u povodu izjava predsjednika RH Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima. Ustavni sud je na sjednici održanoj 18. ožujka razmotrio izjavu predsjednika Republike, rekao je.

- Ustavni sud razmotrio je i izjave predsjednika na FB stranici da će ostati predsjednik, nastavio je.

- Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela i sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama države, kazao je.

- Članak 96. Ustava propisuje da predsjednik ne može obavljati ni jednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost te da nakon izbora izlazi iz stranke. On je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima niti jedne političke stranke što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsjednik bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za predsjednika Vlade, dodao je.

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano za kandidaturu referirao se da je to 'nekoliko rečenica u Ustavu', a on to 'vidi potpuno drugačije'. Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

Šeparović: Predsjednik ne može raditi ono što je radio od petka do nedjelje

 Prenosimo ostatak priopćenja Ustavnog suda:

"Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora (članak 97. stavak 3. Ustava). Izbori za novog Predsjednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike (članak 97.stavak 5. Ustava).

U slučaju ostavke Predsjednika Republike i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika Republike, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Ustavni sud također podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Svako djelovanje odnosno ponašanje Predsjednika Republike Hrvatske protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno je Ustavu.

Imajući u vidu nastalu ustavnopravnu situaciju, Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora, od njihovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje.

Ustavni sud poziva Predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, sukladno ovom Upozorenju, odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da sukladno svojim ovlastima osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i svojim obvezatnim uputama, uvažavajući stajališta iz ovog Upozorenja.", prenosi portal HRT-a.