USKRSNA NAGODBA T&H Investu natrag zemljišta na Banfici, Jalkovcu i dijelom u Novakovoj te 16,8 mil. kuna

| 11.4.2022. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Dogovoreno je, nakon višemjesečnih pregovora, kako bi se trebali mirno riješiti višegodišnji, desetka milijune kuna vrijedni sudski sporovi između Grada Varaždina, JU Gradski stanovi i Varkoma, s jedne strane te, s druge, poduzeća povezanih s obitelji Patafta.

Varaždinska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem pripremila je ugovor o nagodbi s predstavnicima poduzeća T&H Ivnest (prije VIS – T7 VIS), Vadom ulaganja (prije T7 grupa) i VIS Promotexom, kao i Prvim faktorom u likvidaciji, zagrebačkom faktoring tvrtkom, koja je od VIS-a bila otkupila dio poražavanja prema Gradu Varaždinu s osnova prodanih, a neplaćenih nekretnina, prvenstveno u Ulici. Novaka.

Čudnovati postupak

Nagodba Grada Varaždina i tvrtki iz VIS Grupe odnosi se na niz međusobnih sporova koji se već desetak godina vode na varaždinskom Trgovačkom sudu. Grupirani su u tri grupe: sporovi oko kupoprodaje zemljišta za POS na Banfici i u Ulici V. Novaka, sporovi oko zamjene zemljišta Jalkovec-Brezje te, na kraju, Ugovora o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada iz 2008., točnije avansa koji je za to isplaćen.

Prvu skupinu čine sporovi radi isplate zemljišta objedinjenih na dva područja, Banfica I i Banfica II, čiji su kupoprodaju svojedobno ugovorili VIS i povezane tvrtke te Grad Varaždin i JUGS, odnosno radi ništetnosti ugovora, odnosno podredno plaćanja manje cijene, budući da je tijekom čudnovatog, propalog kaznenog postupka protiv bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka, Davora Patafte i ostalih sudski vještak bio ustvrdio da je cijenu od 200 €/m2 utvrdio prema naputku djelatnice VIS-a.

Prema nagodbi, raskinuo bi se Ugovor o zajedničkoj suradnji na projektu društveno poticane stanogradnje Banfica I. i II., koji su sklopljeni između Grada Varaždina-JUGS-a te VIS-a i povezenih tvrtki, kao i njihovi aneksi. Slijedom toga, poduzeća VIS grupe dobila bi natrag oko 10.000 kvadrata zemljišta na Banfici bez tereta i zabrana raspolaganja, a za uzvrat bi povukla tužbe radi njihove isplate, pri čemu bi svaka strana snosila svojih troškova postupka.

I to bi bilo sve da Grad Varaždin nije za zemljišta na Banfici već bio ispatio predujam od pet milijuna kuna. Taj novac Grad neće dobiti natrag s kamatama, već se to samo jedna od stavki iz obračuna svih međusobnih potraživanja i obveza na kraju kojeg je ispalo da će Grad Varaždin isplatiti ukupno 16.863.752 kn drugoj strani.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti