USKOK se bavi štetama i od nekoliko tisuća kuna, ali ne i krađom 153 komada oružja iz skladišta policije

| 11.9.2021. u 09:53h | Objavljeno u Aktualno

Iako tek danas ili sutra trebala početi istraga nad privedenim međimurskim županom Matijom Posavcem te saborskim zastupnikom i bivšim čakovečkom gradonačelnikom Stjepanom Posavcem, ipak se u javnosti već spominju djela za koja bi se terete ili bi se mogli teretiti. A to što se spominje, izaziva čuđenje i nevjericu pa čak i sumnje kako je u pozadini jučerašnjih uhićenja politički motiv, odnosno nastojanje da se s politike scene makne nezavisni kandidat čije ambicije prelaze granice Međimurja.

Tako i najveći politički oponenti Posavca, među kojima je i dugogodišnji čelnik međimurskog SDP-a, teško mogu vjerovati da bi međimurski župan uzeo 10.000 kuna za namještanje sastava upravnog vijeća međimurske Županijske uprave za ceste. I neki izvan Međimurja u tome vide bizarnost, iako se USKOK ih praksa demantira. Naime, USKOK se bavio i slučajevima gdje je bila manja šteta. Primjerice krivim obračunom naknade za odvojeni život bivšega čelnika Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravka Bilića, koji se nagodio te ne samo da je zadržao mjesto gradonačelnika, već je ove godine opet pobijedio na izborima. Dakle, politička karijera Posavca i ne mora biti završena, iako bi to bilo čudo...

Podozrenja izazivaju i nagađanja da bi Posavec postao predmet interesa USKOK-a zbog fiktivnog ili namještenog zapošljavanja. Više je razloga za to, no jedan valja izdvojiti. Naime, još uvijek se u južnoj županiji vodio kazneni postupak zbog klevete protiv novinara jer je objavio članak u kojem se govori o naglom zatvaranju jednog županijskog ureda, odnosno predstavništva u inozemstvu, koji je koštao nemale novce porezne obveznike. Tijekom tog čudnog postupka, koji je djelomice okončan, tužiteljica je ustvrdila kako je do posla u tom stranom predstavništvu  došla jer je tako dogovoreno na kavi sa stranačkim kolegama, od. Kojih je neke i poimence navela. Stoga je tuženi podnio kaznenu prijavu zbog ovakvog zapošljavanja, no ona je - odbačena!?

Međutim, od onog za što bi se teretio Posavec, još veću nevjericu izaziva ono za što bi se teretio Kovač: nagovaranje policajca da mu prijeti kako bi se policija uključila u razotkrivanje onih koji ga kritiziraju uoči izbora s društvenih mreža!

Ne da to nije potpuno nemoguće, nego je uistinu neočekivano da bi se time bavio USKOK, a ne redovno državno odvjetništvo, osim ako zakoni nisu tako loše napisani.  Isto vrijedi i za USKOK-ov angažman u slučaju štete od par tisuća kuna, koji se također objašnjava odredbama zakona.

Međutim, nikada se nije čulo suvislo objašnjenje zašto se nisu angažirali u vezi nestanka 153 komada oružja iz skladišta varaždinske policije, iako je dio njega nađen kod švercera, koji su jedini završili na sudu, a nakon godina čini se da će tako i ostati.. Naime, čak ni na za javnost zatvorenoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije tadašnji čelnici USKOK-a i DORH-a nisu dali razumljivo objašnjenje zašto USKOK ne zanima krađa oružja iz varaždinske policije.