USKOK ne zanima velika krađa u policijskom skladištu!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

USKOK ne zanima velika krađa u policijskom skladištu!?

Ivica Kruhoberec | 13.1.2020. u 17:33h | Objavljeno u Aktualno

Prije pet godina, početkom siječnja 2015., varaždinska je policija zaplijenila, kako se naglašavalo, najveću količinu oružja u švercu. No, bio je to tek manji dio od 153 komada pištolja, pušaka i drugog oružja koji su, kako se naknadno utvrdilo, ukradeni iz njenog, policijskog skladišta!? Usprkos svemu tome, još uvijek nisu pronađeni ni osumnjičeni za ovu nečuvenu krađu, a kamoli da bi netko za nju bio optužen ili, ne daj bože, pravomoćno osuđen. Je li to posljedica nerada ili nesposobnosti policije, DORH-e, USKOK-a, SOA-e, Vlade RH, sudova…? Je li i kome (sve) u interesu da se cijeli slučaj zapravo zataška? To su neka od pitanja koja se sve češće nameću s obzirom na protek vremena i, posebice, nikakve rezultate nadležnih tijela u razotkrivanju slučaja zbog kojeg, što je osobito zanimljivo, gotovo nikom nije pala vlas s glave, kao da je policijsko skladište nekakva samoposluga, a ne jedno od najbolje čuvanih mjesta. Ili barem takvo trebalo biti.

Renault od nestalog?

Naravno, ni u kojem se slučaju ne može govoriti da bi cijele institucije bile nesposobne ili nesavjesne, odnosno da bi svima odgovaralo zataškavanje krađe, već je riječ o pojedincima. Uostalom, cijeli slučaj nikada ne bi bio ni razotkriven da nije bilo dvojice policajaca, od kojih jedan, slučajno ili ne, danas više ne radi u policiji.
Naime, upravo su dvojica interventnih policajaca Marinko Matečak i Dino Žganec u Varaždinu 2. siječnja 2015. oko 14.35 sati u prtljažniku Renaulta Lagune, kojim su se koristili uhićeni Davor Papec i Dražen Cmrečak, pronašli dvadeset pištolja, 16 automatskih pištolja i devet automatskih pušaka, 992 komada različitog streljiva,30 ručnih bombi te gotovo tri kilograma eksploziva.
– Dio oružja je starijeg, a dio novijeg datuma. Tu su prigušivači, bombe, eksploziv i laserski ciljnici, iz čega je jasno da oružje nije bilo namijenjeno, primjerice, krivolovu. To nam govori da je možda išlo u terorističke svrhe ili je bilo namijenjeno organiziranom kriminalu. U svakom slučaju, bilo je namijenjeno daljnjoj distribuciji – rekao je 7. siječnja 2015. tadašnji načelnik PU varaždinske Darko Jurčec u vezi slučaja zbog kojeg je spomenuti dvojac iz Renaulta Lagune razmjerno brzo osuđen na varaždinskom Općinskom sudu.
Naime, još 9. siječnja 2017. na varaždinskom je Općinskom sudu Cmrečak osuđen na 15 mjeseci zatvora, a Papec na 11 mjeseci. Međutim, do danas nisu proveli ni dan u zatvoru jer su protiv prvostupanjske presude podnijeli žalbe, koje se još uvijek rješavaju na Županijskom sudu u Sisku. Tu nam je rečeno da je rok za rješavanje drugostupanjskih predmeta – tri godine!? Ali to nije sve.
- U ostalom dijelu vaš se zahtjev odbija jer je traženoj informaciji ograničeno pravo na pristup temeljem čl. 15. st. 1. Zakona o pravu na pristup informacija, ukazala nam je Ana Androić, službenica za informiranje sisačkog Županijskog suda od kojeg smo tražili i informaciju je li tijekom suđenja utvrđeno u čijem su se vozilu okrivljeni prevozili oružje, odnosno je li možda riječ o vozilu Dejana Petrekovića, koji je u međuvremenu – nestao!?

Potezi koji (ni)su uslijedili

I da nema misterioznog nestanka osobe, koja je možda nešto znala o porijeklu oružja, krađa u policijskom skladištu iznimno je zabrinjavajući slučaj. Usprkos tome, policija i DORH dugo su vremena o svemu šutjeli. Štoviše, da je kod švercera zaplijenjeno oružje iz policijskog skladišta teško da bi se ikada doznalo da Anđelko Stričak nije pitao o porijeklu oružja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na sjednici Skupštine Varaždinske županije 25. veljače 2015.
Iako je zabrinjavajuća, šutnja policije i DORH-a o krađi nije, međutim, ono najžalosnije, već potezi koji (ni)su uslijedili nakon krađe. Naime, mjesec dana nakon Stričakovog upita pokrenuta je istraga zbog odavanje službene tajne, ali ne i istraga zbog krađe oružja!

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u