Uoči prvog LGBTIQ partyja u Varaždinu: "Nadamo se potpunoj ravnopravnosti i prihvaćanju u društvu" Foto: Ilustracija/Pexels

Uoči prvog LGBTIQ partyja u Varaždinu: "Nadamo se potpunoj ravnopravnosti i prihvaćanju u društvu"

IHR/Varaždinske vijesti | 9.6.2022. u 17:23h | Objavljeno u Aktualno

Sutra, u petak, 10. lipnja u dvorištu P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu, a u organizaciji QP4 ekipe, održat će se prvi LGBTIQ party u Varaždinu, a vjerojatno i šire, poručili su organizatori ovog događanja.

Slavit će se Pride Month, uz party pod nazivom ‘’From the bottom to the top’’. Ovo događanje taman je uslijedilo nakon nedavne presude Visokog upravnog suda RH, prema kojem je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje.

O tome, ali i problemima s kojima se susreću LGBTIQ osobe razgovarali smo s Danielom Martinovićem iz Udruge Dugine obitelji.

- Nažalost, u manjim sredinama još uvijek postoji neprihvaćanje i puno predrasuda prema LGBTIQ osobama, stoga se one odlučuju za život ili u Zagrebu ili za odlazak iz Hrvatske, pri čemu i posao ima veliku ulogu. No u zadnje vrijeme pokrenula se i grupa LGBTIQ mladih u Varaždinu, u sklopu djelovanja Udruge mladih V.U.K. i jako nam je drago s njima surađivati i organizirati zajednička događanja na kojima ih informiramo i o obiteljskom životu LGBTIQ osoba - rekao je Martinović iz Udruge Dugine obitelji koja broji 100-ak osoba, uglavnom koje žive u Zagrebu.

- Imamo i osoba koje su sa sjevera Hrvatske, koje su došle u Zagreb studirati i onda ostale živjeti i raditi u glavnom gradu - rekao je Martinović.

Jer, kako kaže, LGBTIQ osobe i dalje se suočavaju s različitim problemima i preprekama u društvu, pogotovo administrativnim.

- Osobe u životnom partnerstvu koje imaju partnersku skrb nad djecom ne mogu pristupiti podacima o djeci u sustavu e-građani. Hrvatski državljani koji su se ostvarili kao roditelji izvan Hrvatske i dobili rodni list u kojem su navedena dva roditelja istog spola ne mogu izvaditi rodni list i putovnicu za svoje dijete. U nekim slučajevima poslodavci omogućuju slobodne dane ili naknade za djecu istospolnih parova, u nekim slučajevima to nije moguće - ne postoji konzistentna praksa, a koja bi trebala biti da - ako je nešto omogućeno bračnim drugovima, to bi trebalo biti omogućeno i životnim partnerima. Problema još ima, ali radimo na tome koliko možemo i nadamo se da ćemo jednog dana doživjeti potpunu ravnopravnost i prihvaćanje u našem društvu - zaključio je Martinović.

- Danas je u 19 zemalja EU omogućeno zajedničko posvajanje. Osim toga, u nekim drugim zemljama možete posvojiti dijete svog partnera/ice, te moguće je zajedničko posvajanje i u nekim ne-EU zemljama, poput Velike Britanije ili Švicarske - doznali smo od Daniela Martinovića iz Udruge Dugine obitelji koji je za presudu Visokog upravnog suda rekao kako je od neizmjernog simboličnog značaja za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. - Njome se potvrđuje njihovo pravo na obiteljski život, ali i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove, Ivu i Mladena. Njihova upornost i borba sa sustavom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sustav može mijenjati i da sutra može biti bolje. Ova presuda ima mnogo drugih implikacija, poput činjenice da će olakšati administrativne situacije onima koji su se ostvarili kao roditelji u drugim zemljama. Ovo je ogroman korak naprijed - ustvrdio je Martinović iz udruge.

”Ne stigmatiziraj! Ne diskriminiraj!”

Što je LGBT+ zajednica, kakav je stav društva prema tim osobama, što je homofobija, bifobija i transfobija samo su neke od tema koje su učenici Glazbene škole u Varaždinu odrađivali na radionicama u sklopu projekta “Ne stigmatiziraj! Ne diskriminiraj!” Projekt se provodio tijekom ove školske godine pod vodstvom Marine Sokol, a projekt je i nagrađen te se nalazi u brošuri “Građanski odgoj i obrazovanje u praksi”. Cilj projekta bio je usmjeren na proces kojim se postupno mijenja sustav odnosa i komunikacije u školi, a odnosi se na osnaživanje učenika za snalaženje u svakodnevnim situacijama kroz učenje i vježbanje socijalnih vještina te dostatno poznavanje stručne terminologije vezane uz LGBT+ zajednicu. - Kroz ovaj projekt pokazali smo da su i seksualne manjine dio našeg društva i moraju imati jednaki status kao i svi ostali građani. Mislim da smo na ovaj način pokazali kako hrvatsko društvo možemo razvijati - rekao je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu. U sklopu projekta utvrđeno je kako mnoge LGBT+ osobe doživljavaju uskraćivanje potpore i podrške od strane školskih kolega, nastavnika i roditelja. Projektom se doprinijelo razvoju vještina i znanja koja doprinose osobnom razvoju te sprječavanju predrasuda, stereotipa i govora mržnje. Uvođenjem pedagoških radionica radilo se na suzbijanju homo/bi/transfobije i zaštiti ljudskih prava LGBT+ zajednice. Jer, zlostavljanje koje trpe mlade LGBT+ osobe u školskoj okolini ostavljaju trajne posljedice na njihovo mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje. Projekt je pozitivno vrednovan od strane učenika, nastavnika i roditelja te je u planu izrada priručnika za stručne suradnike i nastavnike osnovnih i srednjih škola.